Een Première voor Nederland?

Glazen plafond Ted Talks

Komt u de uitdrukking ‘het glazen plafond’ nog weleens tegen? Deze uit de tachtiger jaren vanuit Amerika overgewaaide term betreft de ‘onderdrukking’ van de vrouw vooral waar het betaalde functies betrof. De mannen waren dominant, de vrouwen zaten vooral achter de typemachines en computers mooi te wezen voor hun macho bazen. De serie ‘Mad Men’– ooit een hit bij Netflix – was daar een uitvergroot voorbeeld van.

Het glazen plafond, decennialang een belangrijk onderwerp in ons land, krijgt steeds meer barsten. Ik ben een lezer: van kranten, tijdschriften en online magazines zoals Blendle. En het kan aan mij liggen, maar ik kom het glazen plafond vrijwel nooit meer tegen. En gaat het dus veel beter dan ooit, als het ‘de ambitieuze vrouw’ betreft?

Ik ben voorzichtig. Ik heb wel aan onderzoek gedaan, zo hoort dat. Je gaat graven in allerlei sectoren van de maatschappij. Dan begin ik maar bij mijn eigen community: de media. De beste talkshowhost op tv is een vrouw (Eva Jinek, RTL) en de beste interviewer op de radio is eveneens een vrouw, Mischa Blok (NPO1).

De dagbladen en magazines hebben steeds betere vrouwelijke schrijvers. Andersoortige onderwerpen, vaak interessanter dan die van hun mannelijke collega’s. Dit zijn mijn favoriete columnisten: Rosanne Hertzberger en Floor Rusman (NRC), Linda Akkermans en Saskia Noort (AD), Ibtihal Jadib en Eva Hoeke (Volkskrant) en Nelleke Noordervliet en Emina Ugur  (Trouw). En de beste aller sportcolumnisten: Marijn de Vries (Trouw).

Oké, nog een dan: de belangrijkste influencer op het terrein ‘media en entertainment’ is natuurlijk Angela de Jong van het AD. Ze is beroemd en berucht en kan reputaties maken en breken.

Zelfs in de masculine voetbalwereld hebben de vrouwen een doorbraak gerealiseerd. De ‘Oranje-heldinnen’ zijn populair. Ze hebben een serieuze positie gekregen bij de publieke en commerciële omroepen. En dat leidde ertoe dat er ook steeds meer vrouwen in de voetbaljournalistiek terecht kwamen. Dan denk ik vooral aan Rivkah op het Veld en Suse van Kleef (NOS) en vooral Hélène Hendriks van ESPN. Nu we het toch over voetbal hebben: wat te denken van Franca Overtoom, de eerste assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal? Wel een beetje laat, maar ‘better late than never’…

In de politiek is het aantal vrouwen fors gestegen. Op dit moment staan de mannen nog wel voor (89-61), maar het zou me niet verbazen als we Finland gaan inhalen, In de politiek daar zijn de vrouwen dominant met een premier (zou dat dan geen ‘première’ moeten zijn?) en elf ministers op een totaal van negentien.

Als we het dan over ons land hebben: in een invloedrijke krant werd de suggestie geopperd dat Sophie Hermans (de eerste vrouw in de VVD-fractie) weleens premier zou kunnen worden. Het wordt wel tijd dat we eens een vrouw aan het hoofd van het kabinet krijgen, toch?

Met het bedrijfsleven lijkt het de goede kant op te gaan. Je komt er steeds meer sterke vrouwen tegen. Niet altijd in de Raden van Bestuur; mijn steekproef geeft aan dat de mannen daarin nog de overhand hebben. Maar bijvoorbeeld de benoeming van Annerie Vreugdenhil in de Raad van Bestuur van ABNAMRO is ook weer geen uitzondering. Wat me wel opvalt is dat er in de sector ‘commissarissen’ wel steeds meer vrouwen komen.

En hoewel de loonkloof nog niet helemaal geslecht is (zie meerdere artikelen op het het internet, bijvoorbeeld via www.Rijksoverheid.nl), vinden we daar ook veel positieve ontwikkelingen.

 

 

Ted van der Meer (Columnist voor accon■avm)
In ‘Ted Talks about…’ blogt onze klant Ted van der Meer op persoonlijke titel over uiteenlopende onderwerpen die hem als ondernemer en journalist opvallen. Na een boeiende carrière als hoofd- en eindredacteur, presentator en commentator van (vooral) sport-, cultuur- en levensbeschouwelijke programma’s, sluit hij zijn lange loopbaan af met zijn ‘oude liefde’, het schrijven. Luchtig of uiterst serieus, Ted analyseert, observeert en inspireert met zijn mooie en inhoudelijke verhalen: ‘Always ready to serve first’. We zijn vereerd hem bij acconavm dit platform te kunnen bieden!  << terug naar overzicht