http://Vergroot%20uw%20veerkracht

Prinsjesdag: adviseurs voor de klas op diverse onderwijsinstellingen

gastlessen in Gulpen op het Sophianum College

In de weken na Prinsjesdag kregen leerlingen van diverse middelbare scholen en hogeschoolstudenten bezoek van adviseurs van acconavm. De adviseurs verzorgen gastlessen over Prinsjesdag en de Miljoenennota. “Veel jongeren kennen Prinsjesdag alleen van de hoedjesparade en de troonrede. Met deze gastlessen brengen we daar verandering in”, zegt initiatiefnemer Erik van der Most.

Ondernemers van de toekomst

Het was de tweede keer dat acconavm gastlessen verzorgt op middelbare scholen. In 2019 organiseerde Erik van der Most al een pilot-gastles op het Rodenborch-College in Rosmalen. Wat bracht hem op dit idee?

Erik vertelt: “Jaarlijks op Prinsjesdag adviseren we ondernemers over de belastingplannen voor het nieuwe jaar. We informeren over de nieuwe maatregelen en geven adviezen. Ik dacht bij mezelf: waarom brengen we deze kennis niet over op jongeren? Zij zijn immers de ondernemers van de toekomst. En in de Miljoenennota komen economie, politiek, maatschappijleer en geschiedenis samen.”

Landelijk georganiseerd

Na het succes in Rosmalen riep Erik van der Most zijn collega-adviseurs op om een vergelijkbaar project ook op andere scholen te organiseren. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Op 24 september verzorgden adviseurs Ron Hennes en Tom Vorstermans een les aan derdejaars gymnasiumleerlingen van het Sophianum in Gulpen. Adviseur Gerard Tooten gaf een college aan hbo accountancy-studenten aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Later dit jaar vindt er een gastles plaats op het Sintermeertencollege in Heerlen.

Reacties van gastdocenten

Gerard Tooten blikt tevreden terug op zijn gastles aan de NHL Stenden Hogeschool: “Ik heb Nederland gepresenteerd als één groot bedrijf, een bv. Zo ben ik ingegaan op de aansturing van die ‘bv’, waar de omzet en uitgaven vandaan komen en waarom er nu een begrotingstekort is. Dat prikkelde de interesse van de studenten én maakte de tongen los, want er ontstonden interessante discussies die verder gingen dan alleen Prinsjesdag. Ook het schoolbestuur en de docenten zijn enthousiast, want in november mag ik weer een gastles verzorgen, over strategie.”

Junior Belastingadviseur Tom Vorstermans verzorgde de gastlessen op het Sophianum in Gulpen. “Wat me opviel was dat de leerlingen in het bijzonder geïnteresseerd waren in wat ons vak inhoudt. Er wordt vaak gedacht dat we met alleen maar cijfertjes bezig zijn, maar het is natuurlijk meer dan dat. Door meer te vertellen over ons vak als adviseur en onze loopbaan, helpen we de jongeren in hun oriëntatie voor de profielkeuze in jaar 4. Erg leuk om hieraan bij te dragen.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem contact op met e.vandermost@acconavm.nl. Bent u ondernemer, en wilt u meer informatie over de aangekondigde maatregelen op Prinsjesdag? Ontdek nuttige tips en adviezen op www.acconavm.nl/veerkracht.
<< terug naar overzicht