Geslaagde samenwerking met Duitse en Belgische partners

Voor de derde keer organiseerde acconavm een internationaal uitwisselingsproject met de kantoren Bofidi in België en Dornbach in Duitsland. Drie weken lang wisselen medewerkers kennis uit over de grens. Een geslaagde samenwerking die voor alle partners bijdraagt aan de internationale dienstverlening en expertise.

Internationale advisering wordt steeds belangrijker in het accountancy-vak, zo ook voor acconavm. Bestuursvoorzitter Peter Feijtel vertelt: “We hebben een groeiend aantal klanten dat zakendoet in of met Duitsland en België. Daarom hebben we in 2014 een samenwerkingsverband gesloten met het Belgische kantoor Bofidi en het Duitse kantoor Dornbach. Voor onze medewerkers een mooie kans om kennis uit te wisselen over de grens én taal- en cultuurbarrières te doorbreken.”

Voordeel voor klanten

Feijtel: “Ook onze klanten plukken de vruchten van deze samenwerking. Dankzij deze kennisuitwisseling kunnen we klanten die internationaal zakendoen nog beter adviseren. En klanten die nog geen zakendoen in het buitenland, geven we graag meer ruimte om over de Nederlandse grens heen te kijken.”

Reacties van kandidaten

Drie accountancy-professionals van acconavm, Bofidi en Dornbach gingen de uitdaging aan. Zij draaiden drie weken mee in een kantoor over de grens. Lees de ervaringen:

Melissa Iman, Junior Belastingadviseur bij acconavm in Maastricht

“Bij acconavm in Maastricht werken we voor veel Duitse klanten. Daarom was het voor mij vanzelfsprekend dat ik voor de uitwisseling naar Dornbach in Koblenz ging. Ik kijk terug op een waardevolle ervaring. Mijn Duits heeft een boost gehad én ik ben me meer bewust geworden van (zakelijke) cultuurverschillen. Daarbij heb ik ook meer geleerd over het Duitse belastingstelsel. Belangrijke kennis die ik nu kan inzetten voor Duitse klanten.”

Thomas de Roo, Senior Accountant bij Bofidi

“Tijdens mijn studie deed ik altijd al graag buitenlandervaring op. Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik voor enkele weken kon werken bij acconavm in Maastricht. Ik heb onder meer ontdekt dat de inkomstenbelasting in Nederland een stuk eenvoudiger in elkaar zit dan in België. En er is op de werkvloer veel minder hiërarchie, collega’s zijn gelijkwaardig aan elkaar. Plus: die Hollandse gierigheid? Niets van gemerkt! Ik heb een fijne tijd gehad. Ik ben zeer dankbaar voor deze kans.”

Roger Ritzen (Strategisch Adviseur en Manager Agrarisch Adviesteam bij acconavm) was de begeleider van Thomas: “Bij deze uitwisseling snijdt het mes aan meerdere kanten. Het is altijd goed om nieuwe mensen te leren kennen, je kunt elkaar ondersteunen in het werk en het verstevigt ook de band om elkaar in de toekomst op te zoeken bij vraagstukken. Bovendien: leren van andere zakelijke culturen komt altijd goed van pas.”

Eva Horst, Assistant Consulting & Auditing bij Dornbach

“Ik werd voor drie weken ingezet bij acconavm in Maastricht en Veenendaal. Dat lijkt kort, maar ik heb veel geleerd over het Nederlandse belastingstelsel en andere regelingen. Waardevolle kennis die ik nu kan toepassen in mijn werk voor klanten die zakendoen met Nederland. En wil ik meer weten? Dan neem ik nu sneller contact op met onze partner acconavm. Zo’n uitwisseling versterkt onze samenwerking.”

Jos Rutten (Accountmanager Belastingadvies) van acconavm heeft Eva begeleid. Rutten voegt toe: “Eva en ik hebben tijdens deze exchange van elkaar geleerd. Zowel vakinhoudelijk, maar ook inzake omgangsvormen. Een win-winsituatie dus! Ik zie de exchange als een goede vorm van samenwerking met Dornbach en Bofidi.”

Lid van GMN International

Ook op andere vlakken wil acconavm internationale kennis uitwisselen. Zo is acconavm sinds juni 2018 lid van GMN International.

Arjen Tompkins, voorzitter van de internationale vakgroep, licht toe: “Dankzij dit internationale netwerk kunnen we snel contact leggen met accountants- en belastingadvieskantoren in 50 landen. En andersom. Een unieke kans om samen te profiteren van internationale kennis, zodat onze klanten hier hun voordeel mee doen.”
<< terug naar overzicht