Gelders bedrijf De Fruitmotor wint Accon avm Circulair Award

Op donderdag 6 juni was de uitreiking van de acconavm Circulair Award 2019 in Burgers’ Zoo. De winnaar is het Gelderse bedrijf De Fruitmotor dat onder meer restappels uit de Betuwe verwerkt tot appelcider. Peter Feijtel, oud-bestuursvoorzitter van acconavm, reikte een voucher van 10.000 euro uit.

Voor het eerst organiseerde accountancy- en adviesorganisatie acconavm de Circulair Award. Een prijs voor innovatieve en duurzame bedrijven die bijdragen aan de circulaire economie en klant zijn bij acconavm.

De winnaar
De Fruitmotor uit Geldermalsen en Lienden kwam als winnaar uit de bus. De vakjury* heeft beoordeeld op onder meer het circulaire gedachtegoed van de organisatie, behaalde prestaties en de impact op de directe omgeving. Bij circulair ondernemen gaat het om behoud van natuurlijk kapitaal, optimalisatie van kringlopen en systeemeffectiviteit.

Prijzengeld voor circulair lab
Trots namen Hilde Engels en Henri Holster van De Fruitmotor de voucher van 10.000 euro in ontvangst. De ondernemers willen het bedrag gebruiken om een circulair lab te vestigen in de Betuwe. Via dit lab willen ze mensen kennis laten maken met circulair ondernemen.

Over de winnaar
De Fruitmotor gebruikt appels uit de Betuwe die ‘afgekeurd’ zijn door supermarkten. Samen met fruittelers en fruitverwerkers in de regio verwerken ze deze restappels tot streekproducten. De appelcider van De Fruitmotor is in 2018 bekroond tot Beste Cider van Nederland.

De Fruitmotor zorgt ervoor dat alle partijen in de circulaire keten een eerlijke prijs krijgen. Daarbij ontvangen fruittelers een biodiversiteitspremie. Ook zet het bedrijf zich in voor verduurzaming van de fruitteelt en boomgaarden.

Uitreiking door Peter Feijtel
De acconavm Circulair Award werd uitgereikt door Peter Feijtel van acconavm. De uitreiking viel samen met de afscheidsbijeenkomst van Feijtel, die na 25 jaar aftreedt als bestuursvoorzitter.

De genomineerden
Genomineerden werden aangedragen door adviseurs en accountants van acconavm. De jury stelde een top 3 genomineerden samen:

De genomineerden Leeuwenstein Groep, Agri-Parts en het midden De Fruitmotor, winnaar van de acconavm Circulair Award. Samen met vertrekkend voorzitter van de Raad van Bestuur Peter Feijtel.

Jury van de Circulair Award

  • Peter Feijtel, jury voorzitter (oud-bestuursvoorzitter van acconavm)
  • Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland)
  • Jan Markink (VVD-gedeputeerde Provincie Gelderland)
  • Mr. Steven Hijink (hoogleraar Jaarrekeningenrecht, Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Riet Nelisse (voorzitter Stichtingsbestuur acconavm)
  • Marcel Bongers (Raad van Commissarissen acconavm)
  • Monique van Lijssel (Raad van Bestuur acconavm)

Over acconavm
acconavm is een coöperatieve advies- en accountancyorganisatie voor het mkb, grootbedrijf en organisaties in het publieke domein. Met een netwerk van 1000+  professionals brengt acconavm ondernemers en hun onderneming verder. Met deskundig advies, volop ondernemerszin en een scherp oog voor innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. Voor méér ruimte voor ondernemen.
<< terug naar overzicht