Forum Bedrijfsopvolging – Oost-Gelderland Business

Bedrijfsopvolging is een complex proces. Het is niet alleen een kwestie van een geschikte opvolger vinden. Ook op juridisch, financieel en fiscaal vlak heeft een bedrijfsopvolging de nodige gevolgen voor een ondernemer en diens bedrijf. Op tijd beginnen met de voorbereiding van een bedrijfsopvolging kan veel ondervangen.

Oost-Gelderland Business – forum bedrijfsopvolging

De redactie van Oost-Gelderland Business vroeg enkele specialisten naar hun ervaring. Onder hen: Raoul Flooren, manager belastingadvies bij acconavm. Binnen zijn functie ziet hij regelmatig dat ondernemers in het laatste jaar de bedrijfsopvolging nog willen regelen. “Zo werkt het niet. Er spelen verschillende factoren mee waardoor het langer duurt. Het begint op emotioneel niveau: de overdrager moet afstand doen van een dierbaar onderdeel van zijn leven. En de overnemer moet klaar zijn voor nieuwe verantwoordelijkheden. Ook is het van belang dat de ondernemer zorgt voor een ‘zachte landing’ bij het personeel. Zij moeten accepteren dat iemand het overneemt en zaken anders aanpakt. Dit proces heeft tijd nodig. De overdrager moet langzaamaan leren loslaten, anders krijg je twee kapiteins op één schip.”

De reacties van de specialisten zijn gebundeld in een e-forum. U leest daar ook de volledige reactie van Raoul Flooren.

Krijgt u als ondernemer met een bedrijfsopvolging of -overname te maken? acconavm beschikt over specialisten corporate finance die vaak in samenwerking met uw accountmanager met u optrekken tijdens dit traject. Voor waardebepaling, verkoopmemorandaum, onderhandeling en waardecreatie. Zij beschikken over jarenlange kennis en ervaring in diverse agro- en mkb-branches.
<< terug naar overzicht