Vervanging VAR uitgesteld

VAR heeft langere voorbereidingstijd nodig

De afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie VAR is nogmaals uitgesteld, zo heeft staatssecretaris Wiebes onlangs besloten. De Belastingdienst heeft een begin gemaakt met het al dan niet goedkeuren van voorbeeldovereenkomsten. Er is echter langere voorbereidingstijd nodig voor goede implementatie.

Goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten

De Belastingdienst heeft de eerste voorbeeldovereenkomsten vrijgegeven waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen gaan werken. De behandeling in de Eerste Kamer van het nieuwe wetsvoorstel is uitgesteld. Hierdoor verschuift ook de ingangsdatum naar 1 april 2016. Er komt een overgangstermijn tot 1 januari 2017. Naar verwachting zal de Belastingdienst op korte termijn het aantal beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten flink uitbreiden.

Zekerheid vooraf

Het werken met door de Belastingdienst beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten is overigens niet verplicht. Maar alleen als daadwerkelijk wordt gewerkt volgens een dergelijke overeenkomst, heeft de opdrachtgever de zekerheid vooraf dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Er zijn echter meerdere aspecten die belangrijk zijn in een overeenkomst, denk aan de opzegmogelijkheden en de aansprakelijkheid voor verrichte werkzaamheden.

Voorbeeldovereenkomsten

De eerste goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten zijn nu vrijgegeven op de website van de Belastingdienst. Het gaat om de voorbeeldovereenkomst voor de coördinerend stralingsdeskundige, gastdocent masterclass, artiest (individueel), artiestengezelschap en tijdelijke waarneming verloskundige (KNOV).

Het is de bedoeling dat hier binnenkort een flink aantal voorbeeldovereenkomsten bijkomt. Momenteel zijn ongeveer 170 overeenkomsten voorgelegd aan de Belastingdienst.

Overigens hoeft u voor 2016 geen nieuwe VAR aan te vragen, uw huidige VAR-verklaring blijft geldig.

Advies over gebruik van de voorbeeldovereenkomsten

Aangezien geen enkele situatie identiek is en er meerdere aspecten belangrijk zijn, raden we u aan om voordat u de overeenkomst aangaat met een zelfstandige of als zelfstandige met een opdrachtgever, contact op te nemen met de juristen van accon avm. U kunt hiervoor het contactformulier invullen of mailen naar juristen@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht