Overdracht van de praktijk

Overdracht praktijk

Bij overdracht van de praktijk aan een opvolger kan de vraag opkomen of er in de overnameprijs goodwill berekend moet worden. Een deel van de huisartsen is hier op tegen, omdat er dan geld onttrokken wordt aan de potentiële investering in de zorg. Anderen hebben in het verleden al een vergoeding ontvangen uit de stichting goodwill fonds.

Goodwill geeft negatieve maar ook positieve effecten

Minister Schippers is in ieder geval een tegenstander van het berekenen van goodwill bij een overdracht. Het zou een negatief effect op de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg geven.

De meningen hierover zijn echter verdeeld. Uit een studie van zorgmarktadvies blijkt dat dit niet het geval hoeft te zijn en dat er ook positieve effecten te benoemen zijn.

Onlangs heeft minister Schippers aan de landsadvocaat vragen gesteld over mogelijke maatregelen om een wettelijk verbod of beperking van goodwill bij overdracht van praktijken te bewerkstelligen. Uit de juridische analyse blijkt dat zowel een verbod op goodwill als minder vergaande wettelijke maatregelen om goodwill tegen te gaan een inbreuk vormen op het eigendomsrecht. De staat zou hierdoor tegen forse schadeclaims kunnen aanlopen.

Gezien het voorgaande kan de vraag dan ook gesteld worden of de sector niet gebaat is bij een juiste waardering van een praktijk, inclusief goodwill, waarbij de negatieve effecten zoals door de minister genoemd, zich niet voordoen. Waardering dient dan plaats te vinden tegen bijvoorbeeld de discounted cash flow methode, waarbij rekening wordt gehouden met de toekomstige investeringen in de praktijk om de zorg op peil te houden.

Overdracht van de praktijk – meer informatie

Hebt u interesse in dit onderwerp en wilt u er eens verder over doorpraten? Uw adviseur uit de Zorg en Medische praktijk van acconavm kan u uiteraard meer vertellen. Door onderstaand adviesformulier in te vullen, brengen wij u met de juiste adviseur in contact.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht