Leren van incidenten is geen schande

Cardioloog dr. Marcel Daniëls aan het woord

De gezondheidszorg in Nederland ligt onder vuur. De kosten rijzen de pan uit, we vallen over de salarissen van medisch specialisten en de medische missers lijken elkaar in hoog tempo op te volgen. Dat vraagt om een tegengeluid en om nuancering, vindt cardioloog dr. Marcel Daniëls van Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. We staan niet voor niks al jaren op de eerste plaats in de European Health Consumer Index.

Leren van incidenten gezondheidszorg

“’Fout gegaan’ is nog niet ‘fout gedaan’”, vindt Marcel Daniëls. “Natuurlijk zijn er incidenten. Die zijn allemaal verschrikkelijk en het zijn er altijd te veel, geen misverstand daarover, maar we moeten er met z’n allen van leren. Ons gezondheidszorgsysteem wordt al jaren gezien als het beste van Europa. Daar doen alle betrokkenen in de sector hard hun best voor. Dan is het een beetje zuur dat er, bijvoorbeeld rond incidenten, een cultuur ontstaat, waarin de arts aan de schandpaal wordt genageld. Die incidenten worden niet meer gezien als een belangrijk leermoment. We doen het dus hartstikke goed, maar krijgen alleen maar te horen hoe slecht het gaat. Dat werkt demotiverend.”

Kwaliteit voorop

“Bij een dergelijke cultuur zijn we niet gebaat. Het zou kunnen betekenen dat mensen in de gezondheidszorg in hun schulp kruipen en wel drie keer nadenken voordat ze een incident melden. Want voor je het weet, gaat je kop d’r af. Ik steek de hand ook in eigen boezem, hoor. Het is aan ons als sector om te laten zien dat wij kwaliteit voorop stellen, dat wij er alles aan doen om incidenten te voorkomen en dat wij van incidenten leren. Dan wordt de berichtgeving uiteindelijk ook anders.” Marcel Daniëls is cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en daarnaast voorzitter van de Raad Kwaliteit van de Orde verder te verhogen, moeten we het hebben van mensen die naar buiten treden met dingen die fout zijn gegaan. Zo leren we van elkaar en voorkomen we dat het nog eens gebeurt.”

Pijn lijden

Marcel Daniëls is ervan overtuigd dat Nederland zijn kwaliteitspositie in Europa kan vasthouden, maar hij ziet ook de nodige dreigingen: “De kern van de discussie in de komende jaren is de betaalbaarheid van de zorg. De toegankelijkheid van onze zorg is een heel sterk punt, maar baart tegelijkertijd ook zorgen. Zo doen wij heel veel voor oude en/of zieke mensen.
In het buitenland zijn die veel vaker aangewezen op bijvoorbeeld de familie. Ander punt: de omvang van het basispakket. Ik voorzie daarvan wel een verdere ‘uitkleding’. Dat is niet onlogisch, want met het groeien van de medische kennis en kunde is het pakket alleen maar steeds verder uitgebreid, terwijl er eigenlijk nooit iets uitgaat. Dat wordt op den duur natuurlijk onbetaalbaar. De stap terug zal een moeilijke zijn. Ik denk dat we op dat gebied de komende jaren nog wel wat pijn gaan lijden.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht