Ketenvorming in de zorg, wat is de toekomst van uw zorgpraktijk?

ketenzorg - overname praktijk

Hoe ziet u de toekomst van uw zorgpraktijk? In de zorg en medische sector komt ketenvorming steeds vaker voor. Kleinere praktijken worden overgenomen door grotere ketens om de continuïteit in de zorg te waarborgen. In deze blog vertel ik u meer over ketenvorming en waar u rekening mee kunt houden als ondernemer in de zorg.

Waarom ketenvorming?

Vooral bij tand- en huisartsen komt veel ketenvorming voor. Ik merk dat de dagelijkse druk op deze beroepsgroepen erg hoog is. Bijvoorbeeld door regelgeving vanuit de overheid, hun werk met patiënten en de werkzaamheden die komen kijken bij het ondernemerschap. Deze laatste werkzaamheden verzorgen de ketens als ze de praktijk overnemen, zodat ondernemers zich vooral kunnen richten op hun werk met patiënten. Zo wordt de werkdruk flink verlaagd.

Tegelijkertijd zijn er steeds meer parttimers werkzaam als ondernemer in de zorg. We zien dit  vooral onder (vrouwelijke) huisartsen. Door de vele parttimers is er behoefte aan meer artsen om hetzelfde aantal patiënten te kunnen behandelen.

Ten slotte hebben we te maken met de uitstroom van veel oudere fulltime werkende huisartsen. Hiervoor komen vaak jonge parttimers in de plaats. Dat kan betekenen dat de continuïteit van de zorg wordt bedreigd. In bepaalde delen van Nederland speelt dit al.

Het organiseren van de zorg in ketens is hiervoor een oplossing. Daarmee zijn er meerdere huisartsen beschikbaar voor hetzelfde patiëntenbestand.

Vertrouwensband tussen arts en patiënt

De keerzijde van de medaille is wel dat de vertrouwensband tussen arts en patiënt verandert. De zorg is dan wel verzekerd, maar patiënten lopen de kans iedere keer met een andere arts in aanraking te komen. Hecht u als ondernemer in de zorg veel waarde aan deze persoonlijke benadering? Dan raad ik u aan dit mee te nemen in uw overwegingen voor de toekomst.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na de overname van uw zorgpraktijk door een keten, nog een aantal jaar werkzaam te blijven bij de keten waarbij u bent aangesloten. Zo creëert u een transitieperiode waarbij uw patiënten blijven genieten van jullie vertrouwensband, maar ook alvast wennen aan de nieuwe situatie.

Wat betekent dit voor u

De ketens zijn erg actief als het gaat om het overnemen van praktijken. Ze hebben dan ook een goed beeld van welke (huis)artsen in welke fase van het ondernemerschap zitten. Ik merk soms dat op het moment dat partijen zich melden voor een overname van een praktijk, de ondernemer er nog niet voldoende over na heeft gedacht. Daarom is het wat betreft de financiële planning van belang om in elke fase, maar met name de tweede helft van uw ondernemerschap, na te gaan: waar sta ik met mijn praktijk, waar wil ik naartoe en hoe ziet mijn pensioen eruit? Zo hebt u helder waar u aan toe bent wanneer er een keten langs komt en komt u niet voor verrassingen te staan. Overleg met uw acconavm adviseur wat het beste is voor uw situatie.

Uw financiële toekomst in beeld

Het is niet alleen belangrijk om deze vraagstukken op de agenda te hebben voor eventuele overname door ketens, maar ook voor uw eigen financiën  Tandartsen hebben bijvoorbeeld over het algemeen een minder goede pensioenregeling of zelfs geen pensioenregeling als het de jongere generatie tandartsen betreft. Zij kunnen na hun pensioenleeftijd in de problemen komen als zij hier tijdens hun werkzame leven niets voor regelen. Hierdoor zie je ook dat, mede door een tekort aan tandartsen, mensen van boven de zeventig soms nog steeds werken. Daarom raad ik u aan hier met uw acconavm adviseur over te sparren. Zo kijken we samen naar wat het beste is voor u en uw zorgpraktijk.

Wij staan u bij in de sector Zorg- en Medisch

Hoe is uw pensioen geregeld en wat staat u te wachten als u met een zorgketen in zee gaat? De specialisten van het acconavm Brancheteam Zorg en Medisch ondersteunen u bij deze specifieke vraagstukken uit uw beroepsgroep. Wilt u hier met iemand over sparren? Neem dan contact op met mij of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Spencer Buitink
Spencer Buitink (Senior Fiscalist)
Spencer Buitink werkt als senior fiscalist vanuit het midden van het land. Met zijn jarenlange ervaring adviseert hij onder meer ondernemers in de zorg- en medische sector, waaronder veel medisch specialisten. Hij is voorzitter van het accon■avm Brancheteam Zorg en Medisch. Spencer verdiept zich in de problematiek van de ondernemer en met zijn praktische en doordachte adviezen helpt hij hen om toekomstbestendig te ondernemen. En heeft hij oog voor de privé-situatie van ondernemers. Zij vinden het prettig door hem ontzorgd te worden. En tegelijkertijd een sparringpartner te treffen die de brancheontwikkelingen en uitdagingen kent. Wilt u met hem sparren? Bent u klaar voor de toekomst? Maak kennis met Spencer,


<< terug naar overzicht