Het Fonds Gemene Rekening

fonds gemene rekening

Een alternatief voor Box 3?

Het Fonds Gemene Rekening (FGR) is een van de alternatieven voor het traditionele sparen. Het levert een behoorlijke belastingbesparing op. Wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

De huidige lage rentepercentages op o.a. bank- en spaartegoeden en de hoge belastingheffing van Box 3 maken sparen op de traditionele wijze onaantrekkelijk. De heffing drukt erg zwaar op het daadwerkelijk behaalde rendement. Er is volop discussie en de maatschappelijke druk op het Box 3-stelsel neemt toe.

Fonds Gemene Rekening (FGR) buiten UBO-register

Naast deze reden is er nog een reden waarom het aantrekkelijk kan zijn om een open FGR in het leven te roepen. De aangekondigde UBO-registratie wordt opgehangen aan het handelsregister bij de KvK. Dit moet helpen voorkomen dat het financiële stelsel wordt gebruikt voor het witwassen van geld of voor terrorismefinanciering. Maar dit betekent voor u dat, zwart-wit gezien iedereen alles van uw vermogen kan weten. Weg privacy, en daar zit u waarschijnlijk helemaal niet op te wachten. Nu lijkt, zoals het wetsvoorstel nu geformuleerd is, het open FGR buiten deze registratie te vallen. Misschien daarom extra aantrekkelijk voor u.

Tarieven in Box 3

Voor 2018 gelden de volgende tarieven voor uw spaargeld in Box 3:

Rendementsgrondslag Forfaitair rendement
Meer dan

 

Niet meer dan

 

2018

 

€ 25.000 € 100.000 2,65 %
€ 100.000 € 1.000.000 4,52 %
€ 1.000.000 5,38 %

 

Over dit forfaitaire rendement dient nog steeds 30% belasting betaald te worden in Box 3.

De heffing is in 2018 een klein beetje meer in lijn met het rendement dat behaald kan worden op sparen en beleggen, maar is nog steeds bij lange na niet het rendement dat mensen in Box 3 kùnnen behalen. Het Fonds voor Gemene Rekening is daarom nog steeds een erg goed alternatief voor het traditionele sparen! Gaat u over tot een alternatief?

Eén van die alternatieven vormt het Fonds voor Gemene Rekening

Het Fonds voor Gemene Rekening is een combinatie van (diverse) beleggers. Het is niet civielrechtelijk geregeld en heeft geen rechtspersoonlijkheid. De beleggers participeren gezamenlijk in het Fonds voor Gemene Rekening door middel van een participatiebewijs. Dit participatiebewijs kan bijvoorbeeld verkregen worden door een bedrag te storten op een speciaal voor het FGR geopende bankrekening.

Het voordeel voor de vermogensrendementsheffing werkt alleen bij een open Fonds voor Gemene Rekening. We spreken hierna daarom alleen over een open Fonds voor Gemene Rekening.

Het open Fonds voor Gemene Rekening

De participatiebewijzen van een open Fonds voor Gemene Rekening zijn in beginsel vrij verhandelbaar. Participatiebewijzen zijn vrij verhandelbaar als voor de vervreemding van de ‘certificaten’ niet de toestemming van alle participanten is vereist. Er kunnen wel beperkingen aan de vrije verhandelbaarheid worden opgelegd om te voorkomen dat de participaties buiten de familie komen.

De fiscale behandeling van een open FGR is nagenoeg gelijk aan die van de naamloze vennootschap of de besloten vennootschap. Zo krijgt u te maken met vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en dividendbelasting. Toch is er sprake van een aanzienlijke belastingbesparing ten opzichte van de heffing in Box 3.

Waarom een open FGR in plaats van een bv of nv? Er zijn een aantal voordelen te noemen:

  • Een open FGR is (vrij) eenvoudig op te richten en ook weer vrijwel onbelast te ontmantelen.
  • In verhouding tot de bv en nv is het FGR aan minder civielrechtelijke regels gebonden en heeft het geen rechtspersoonlijkheid.

Whitepaper met de voordelen FGR en rekenvoorbeeld

In deze whitepaper lichten we de voordelen van het open Fonds voor Gemene Rekening toe en vindt u een praktisch rekenvoorbeeld wat de belastingbesparing kan zijn ten opzichte van traditioneel sparen en een belastingheffing in Box 3.

U vraagt de whitepaper kosteloos aan via onderstaande button. Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in of bel met uw accountmanager. Wij informeren u graag.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Fonds voor gemene rekening - update whitepaper - mei 2017.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Deze gegevens worden verwerkt in ons CRM-systeem en worden vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens worden enkel voor interne doeleinden gebruikt en zijn alleen inzichtelijk voor medewerkers die hier bij moeten kunnen, voor de juiste afhandeling en opvolging van uw aanvraag. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan ons privacystatement.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht