http://Zorg%20en%20Medisch%20Accon%20avm

Bereid u voor op de Wet toetreding zorgaanbieders

Bereid u voor op de Wet toetreding zorgaanbieders

Wtza

In 2022 gaat de omstreden Wet toetreding zorgaanbieders naar alle waarschijnlijkheid in. Hoewel nog niet alle ins en outs bekend zijn, heeft de wet gevolgen voor zowel startende als bestaande zorgaanbieders. Op sommige punten kunt u zich nu al voorbereiden.

Wat houdt de wet in?

Het doel van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is om de zorgkwaliteit in Nederland te verbeteren, waarop de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toeziet. De wet geldt voor alle aanbieders van zorg en jeugdhulp.

De belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2022:

  1. Er komt een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders.
  2. Zorgaanbieders met meer dan tien medewerkers (geen tien fte’s) hebben een toelatingsvergunning nodig. Voor bestaande zorgaanbieders komt een overgangsperiode.
  3. U hebt een onafhankelijke interne toezichthouder nodig.
  4. Zorgaanbieders met een omzet vanaf 12 miljoen euro krijgen een jaarverantwoordingsplicht. U legt aan de IGJ verantwoording af over uw financiën.

De meldplicht en de toelatingsvergunning zijn een kwestie van doen. Een interne toezichthouder inschakelen kan ook, maar in de praktijk kan het een uitdaging zijn om hier een geschikte kandidaat voor te vinden. De meeste impact gaat de jaarverantwoordingsplicht hebben. Hierover vertel ik u graag meer.

Vanwaar de kritiek?

De Landelijke Huisartsenvereniging luidde eind 2020 al de noodklok: de nieuwe regels voor de jaarverantwoording zijn onuitvoerbaar voor zorgverleners. Ik geef de vereniging gelijk. Hoewel er wel onderscheid wordt gemaakt in de zwaarte van de jaarverantwoording, op basis van de grootte van de organisatie.

Een jaarverantwoording opstellen is een omvangrijk project. Een controlerend accountant moet dit uitvoeren en heeft veel stukken van u nodig. Los daarvan is het maar de vraag of u als zorgaanbieder aan de eisen kunt voldoen. Want een jaarverantwoording vraagt om scheiding van functies. De meeste medische praktijken hebben bijvoorbeeld geen speciale afdeling voor financiën of HR.

Na gesprekken met diverse belangen behartigers heeft minister van Ark in een brief van 7 juni 2021 aan de Tweede Kamer laten weten de sector tegemoet te willen komen. De verplichting van een controleverklaring voor kleine zorgaanbieders met een omzet tot en met 12 miljoen euro van de baan is. Desondanks nemen de administratieve lasten toe.

De minister heeft  een balans willen vinden tussen enerzijds de roep om meer openbare jaarverantwoording en anderzijds het beperken van de verantwoording vanwege de financiële en administratieve lasten en de gevoeligheid van bepaalde gegevens. Een stap in de juiste richting, wat ons betreft.

Wat kunt u nú doen?

Naar verwachting gaan de meldplicht, toelatingsvergunning en de plicht voor een toezichthouder gewoon gelden vanaf 2022. Daarop kunt u zich nu al deels voorbereiden, door bijvoorbeeld alvast op zoek te gaan naar een interne toezichthouder. En samen met uw acconavm adviseur de voorwaarden van de meldplicht en toelatingsvergunning door te nemen.

Hebt u vragen voor ons wat betreft de eisen voor de jaarverantwoording? Ook daarbij helpen we u graag. Voorlopig adviseren we u om in ieder geval de berichtgeving van de Rijksoverheid hierover te blijven volgen.

Meer informatie over de Wtza

Wilt u meer informatie over de Wet toetreding zorgaanbieders? acconavm is thuis in de zorg- en medische sector. Samen helpen we u én uw onderneming verder, met focus op de toekomst. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hein-Jan Broens
Hein-Jan Broens (Directeur Belastingadvies)
Als Directeur Belastingadvies in de regio Zuid-Nederland ondersteunt Hein-Jan Broens ondernemers talloze fiscale en juridische vraagstukken. Zijn focusbranche: de medische sector. Zijn jarenlange ervaring maakt hem een gedegen sparringpartner. Hij ziet de kansen en benoemt de risico’s. Daarnaast is hij contactpersoon voor Horizontaal Toezicht, zodat accon■avm met de Belastingdienst afspraken kan maken over de belastingaangiftes van ondernemers.


<< terug naar overzicht