http://coronadossier
Hoe beperkt u de schade?

Ondernemen in coronatijd

Het zijn hectische tijden. Het coronavirus heeft ook het Nederlandse bedrijfsleven in haar greep. Overheidsmaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben grote invloed op uw bedrijfsvoering. Ondernemen in coronatijd vraagt ook creativiteit. Hoe beperkt u de schade? Zijn er ook kansen? In dit kennisdossier verzamelen we relevante informatie om ondernemers bij te staan. Hebt u vragen? Vraag uw acconavm adviseur, we zijn er voor u.

TVL voor startende ondernemers
TVL startende ondernemers Startte u uw onderneming in coronatijd, tussen 30 juni 2020 en 30 september 2021? En hebt u minder omzet gedraaid dan verwacht door de coronamaatregelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Startersregeling. U kunt nu de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor de perioden Q4 2021 en Q1 2022.

Lees meer
Let op: dien op tijd uw vaststelling van TVL Q2 2021 in
TVL Q2 2021 Hebt u TVL Q2 2021 aangevraagd? Dan dient u nu uw werkelijke omzet door te geven aan de RVO. Doe dit uiterlijk 20 juli 2022. Daarna is dit niet meer mogelijk. Deze vaststelling is nodig om uw definitieve subsidie te bepalen. In deze blog vertel ik wat u kunt verwachten en waar u op kunt rekenen.

Lees meer
Ook in 2022 TVL (Q1)
TVL Q1-2022 Omdat de coronamaatregelen aanhouden wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook in 2022 voortgezet. Dat kan u als ondernemer verder vooruit helpen. In dit artikel leest u meer over de voorwaarden.

Lees meer
Uitstel van belastingbetaling is verlengd tot 1 april 2022: wat kunt u doen?
uitstel belastingbetaling Het uitstel voor belastingbetaling is opnieuw verlengd. Ondernemers met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen tot 1 april 2022 uitstel van belastingbetaling aanvragen. Aanvragen Als u eerder uitstel van betaling hebt aangevraagd, dan hoeft u niets te doen: het uitstel wordt automatisch verlengd tot 1 april 2022. Als u nog geen uitstel hebt aangevraagd of alle belastingschulden inmiddels hebt voldaan, kunt u tot 1 april 2022 opnieuw uitstel van belastingbetaling aanvragen. Dit uitstel geldt voor de belastingaanslagen waarvan de

Lees meer
Ook in 2022 door met NOW: aanvraagperiode 8
NOW 8 Tijdens de coronapersconferentie van 14 december werd aangekondigd dat er een achtste aanvraagperiode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 8) gaat openen. Ook voor het eerste kwartaal van 2022 kunt u dus een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Het steunpakket wordt uitgebreid vanwege de harde lockdown. In dit artikel leest u meer over de voorwaarden én tips voor het aanvragen van NOW 8. [Bijgewerkt op 11 februari 2022] Dit is de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) De NOW is een

Lees meer
Tóch NOW 7: dit zijn de voorwaarden
NOW 7 aanvragen Met de zesde aanvraagperiode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) leek de tegemoetkoming in de loonkosten ten einde. Maar nu de coronamaatregelen worden verlengd, wordt er tóch nog een extra aanvraagperiode geopend. NOW 7 gaat over de maanden november en december 2021. In dit artikel leest u de belangrijkste punten én tips voor het aanvragen ervan. Ook voor het eerste kwartaal in 2022 is NOW-steun aangekondigd. 

Lees meer
Coronasteunpakketten opnieuw uitgebreid in Q4 2021
coronasteunpakketten Ervaart u als ondernemer (opnieuw) financiële gevolgen van de coronamaatregelen? Wellicht komt u in aanmerking voor extra steun of uitstel van belastingbetaling. De steunpakketten zijn namelijk weer uitgebreid. Overleg met uw acconavm adviseur welke regelingen het best bij u passen.

Lees meer
Maximale coronasteun TVL Q4 verhoogd tot 2,3 miljoen euro
TVL uitbreiding Hebt u in de coronaperiode maximale overheidssteun aangevraagd? Het totale bedrag dat u aan overheidssteun  kunt aanvragen is verhoogd. Dit betekent dat u wellicht  dus toch nog (extra) TVL kunt aanvragen. Het totaalbedrag was 1,8 miljoen euro en is in het vierde kwartaal verhoogd naar 2,3 miljoen euro. Deze verruiming geldt alleen voor TVL Q4 2021. U kunt niet met terugwerkende kracht extra steun aanvragen over de eerdere periodes.  

Lees meer
Dit moet u weten over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q4 2021
TVL Q4 2021 De laatste persconferentie viel velen rauw op het dak. We dachten met z’n allen de teugels te kunnen laten vieren. Dat we na al die maanden eindelijk weer volop konden gaan ondernemen, de opgedane schade inhalen. De nieuwe maatregelen zijn daarom extra zuur. Gelukkig komt de overheid wel weer met ruime steunpakketten. In deze blog vertel ik u meer over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor de laatste periode van 2021. 

Lees meer
Tijdelijke aanvullende tegemoetkoming bij belastingschulden
steun bij belastingschuld Vanaf 1 oktober 2021 moeten ondernemers weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen. Hebt u als ondernemer door de coronacrisis nog steeds financiële problemen? Dan kunt u tot 1 februari 2022 de tijdelijke aanvullende tegemoetkoming aanvragen bij de Belastingdienst.

Lees meer
Tegemoetkoming NOW 1.0 aangevraagd? Denkt u aan de eindafrekening
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid NOW Hebt u als werkgever in de periode april tot en met 5 juni 2020 een aanvraag ingediend voor het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling)? Dan vragen wij uw aandacht voor de eindafrekening en de verantwoording die hierbij wordt gevraagd. Het loket hiervoor sluit op 31 oktober 2021. Voorkom terugbetaling door op tijd uw aanvraag tot vaststelling te doen.

Lees meer
Let op: u hebt nog tot 12 november voor de vaststelling van TVL Q1 2021
TVL vaststelling Update 21 september 2021 Hebt u TVL Q1 2021 aangevraagd? Dan hebt u nog tot 12 november om uw werkelijke omzet door te geven. Dit is nodig voor de vaststelling van uw definitieve subsidie. Daarna is het niet meer mogelijk om dit door te geven. In deze blog vertel ik wat u kunt verwachten en waar u op kunt rekenen.

Lees meer
Aanvraag TVL Q3, hoe zit het ook alweer?
TVL Q3-2021 Hebt u als ondernemer te maken met omzetverlies vanwege de coronatijd? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het kabinet heeft besloten de aanvraag voor TVL ook in het derde kwartaal van 2021 open te stellen. Ik vertel u graag over de voorwaarden en aandachtspunten.

Lees meer
NOW 6: wat zijn de voorwaarden?
NOW 6 Hebt u te maken met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis? Van maandag 26 juli tot en met 30 september is het NOW-aanvraagloket voor het zesde tijdvak open. Ontdek of u in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming in de loonkosten én wat de voorwaarden zijn.

Lees meer
Voorschot voor de uitkering van betalingsrechten 2021
voorschot betalingsrechten Vraagt u subsidies aan uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de Gecombineerde Opgave (GO)? Dan kunt u een voorschot aanvragen. Het gaat om 300 euro per hectare met een betalingsrecht.

Lees meer
De Zorgbonus 2021 komt eraan: meld u aan vanaf 15 juni
zorgbonus 2021 Alle zorgaanbieders opgelet: net als vorig jaar komen zorgprofessionals in aanmerking voor de Zorgbonus. Vorig jaar ging het om een nettobedrag van 1.000 euro. Sinds vandaag kunt u de aanvraag doen, ik informeer u graag over de Zorgbonus 2021.

Lees meer
Coronasteun verlengd: kijk vooruit en focus op uw toekomst
kijk vooruit Het kabinet maakte op 27 mei bekend dat de coronasteun opnieuw met drie maanden wordt verlengd. Wat betekent dit voor u als ondernemer? En hoe kunt u deze periode zo goed mogelijk benutten? Bekijk het overzicht van alle verlengde maatregelen en ontdek welke acties u kunt ondernemen.

Lees meer
TVL Q2 2021: keuze voor referentieperiode
TVL Q2 2021 Tussen 25 juni en 20 augustus 2021 is het loket open voor de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021. In tegenstelling tot andere TVL-aanvragen, kunt u als ondernemer in de agrosector en het mkb bij TVL Q2 2021 uw referentieperiode kiezen. Bedrijfskundig Adviseur Lourens Minnema praat u in deze blog volledig bij.

Lees meer
Uitstel belastingbetaling loopt af op 1 oktober 2021: wat kunt u doen?
uitstel belastingbetaling Ondernemers met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen tot 1 oktober 2021 uitstel van belastingbetaling aanvragen. Hebt u al uitstel? Dan is het belangrijk om u voor te bereiden op de afwikkeling en terugbetaling. Wilt u nu nog uitstel aanvragen, wacht dan niet te lang. In dit artikel leg ik uit waar u op kunt letten.

Lees meer
Hoe navigeert u in de storm? Ontdek perspectieven
Navigeren in de storm In deze turbulente tijd lijkt het stilte voor de storm. De afgelopen periode hebben steunmaatregelen veel ondernemers door een zware tijd geholpen. Echter komt er een moment dat de steun wegvalt en belasting en rente terugbetaald moeten worden.

Lees meer
Loket NOW5 is open: alles wat u moet weten
NOW5 De vijfde aanvraagperiode voor de NOW is misschien wel de spannendste uit de reeks. We zitten namelijk midden in een overgangsperiode. Waarbij de overheid versoepelingen doorvoert, die zeer waarschijnlijk invloed hebben op uw situatie. Wilt u in 2021 weer subsidie via de NOW aanvragen? Lees waar u op kunt letten en hoe u zich voorbereidt op uw aanvraag voor NOW5.

Lees meer
Meer coronasteun via de TONK: zo vraagt u ‘m aan
TONK subsidie via gemeente Op 12 maart werd bekend dat het kabinet nog meer geld uittrekt voor inkomensondersteuning via de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Kunt u vanwege inkomensverlies door corona uw vaste (woon)lasten niet betalen? Dan komt u wellicht in aanmerking.

Lees meer
TVL tweede kwartaal verhoogd naar 100 procent
TVL tweede kwartaal 2021 Een opluchting voor veel ondernemers: de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt opnieuw verhoogd. Voor het tweede kwartaal van dit jaar geldt een tegemoetkoming van 100 procent. En u kunt zelf een referentieperiode kiezen. Ontdek of u in aanmerking komt en waar u op kunt letten.

Lees meer
Nieuwe wet (WHOA) redt ondernemers in zwaar weer
Nieuwe wet (WHOA) redt ondernemers in zwaar weer Hebt u financiële zorgen door de coronacrisis? Dan is dit ongetwijfeld een spannende tijd voor u. Wellicht vraagt u zich af wat er gebeurt als de steun door de overheid op een moment wegvalt. Ik wijs u graag op de mogelijkheden. Zoals een recente wetswijziging in de Faillissementswet, waarmee u een faillissement mogelijk voorkomt.

Lees meer
Goed nieuws: aanvraagtermijn voor eindafrekening NOW1 en 2 gewijzigd
NOW 2.0 De aanvraagtermijnen voor de eindafrekening van NOW1 en 2 zijn gewijzigd. Hierdoor krijgt u tot eind oktober de tijd om uw definitieve aanvraag voor NOW-subsidie in te dienen. Hierbij gaat het om de eerste tranche van de NOW-subsidie. Daarnaast opent het loket voor de eindafrekening NOW2 een maand eerder dan gepland. Jos Schippers vertelt wat dit voor u betekent en hoe u optimaal kunt profiteren van het uitstel.

Lees meer
Waarom het juist nu slim is om te profiteren van de werkkostenregeling (WKR)
werkkostenregeling 2021 Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelast vergoedingen verstrekken aan uw medewerkers. Vanwege de coronacrisis is de vrije ruimte wederom verhoogd voor 2021. Ontdek hoe u de vrije ruimte optimaal benut, zodat u en uw personeel daar de vruchten van plukken.

Lees meer
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhoogd én extra opslag voor agrosector
TVL voor agrarisch ondernemers Hebt u als ondernemer meer dan 30 procent omzetverlies in het eerste kwartaal van 2021? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. De subsidie is verruimd, en voor agrarisch ondernemers komt er een extra opslag bovenop. De aanvraagperiode voor het eerste kwartaal loopt tot 18 mei 2021.

Lees meer
Alles wat u moet weten over de NOW4 in 2021
NOW4 - vierde aanvraagperiode De verlenging van de coronamaatregelen zorgen voor nog meer onzekerheid voor ondernemers. Wilt u in 2021 (weer) subsidie via de NOW aanvragen? Lees waar u op kun letten. Zodat u tijdig en zorgvuldig uw aanvraag voor NOW4 kunt doen, zonder verrassingen achteraf.

Lees meer
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor mkb’ers
TVL voor mkb Q1-2021 Hebt u als mkb-ondernemer moeite om uw vaste lasten te betalen, als gevolg van de coronacrisis? Net als in 2020 kunt u dit jaar een beroep doen op de TVL-regeling. Het aanvraagloket voor het eerste kwartaal van dit jaar is vanaf 15 februari geopend tot 18 mei 2021.

Lees meer
Huurrecht in coronatijd: wat zijn uw rechten?
In gesprek over huurverlaging vanwege verplichte sluiting Moet u als horeca- of retailondernemer nog de volledige huur betalen als uw pand vanwege coronamaatregelen gesloten is? Door de verplichte sluiting kan het zijn dat u als ondernemer soms niet aan de huurbetalingsverplichting kunt voldoen. Wat zijn dan uw rechten, én wat betekent dit in de praktijk? Ik vertel u er alles over in deze blog.

Lees meer
Update: coronaregelingen voor ondernemers 2021
coronaregelingen mkb Ook de komende maanden kunnen ondernemers blijven rekenen op coronasteunmaatregelen. In januari 2021 is een nieuw steunpakket gelanceerd. Ondertussen zijn sommige voorwaarden alweer veranderd. En het blijkt dat tegelijkertijd gebruikmaken van verschillende regelingen impact op uw tegemoetkoming kan hebben. Bekijk het actuele overzicht en ontdek welke regelingen u meer veerkracht bieden.

Lees meer
Extra steunmaatregelen voor agro-ondernemers
steunmaatregelen agro Vorige week maakte het kabinet bekend dat het coronasteunpakket wordt verruimd. Wat betekent dit voor agrarisch ondernemers? Ik geef u graag een overzicht van de regelingen, mét tips om er verstandig mee om te gaan.

Lees meer
Steunmaatregelen bieden veerkracht in 2021: een overzicht
extra veerkracht Ook in 2021 kunnen ondernemers rekenen op financiële steun in de coronacrisis. Het kabinet ziet af van de geplande versoberingen én komt met extra tegemoetkoming voor bepaalde sectoren. In totaal komt er 3,7 miljard euro extra bij. We geven u graag een overzicht.

Lees meer
BIK 2021: denk goed na over toekomstige investeringen
BIK 2021 Op 1 januari 2021 wordt de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) hoogstwaarschijnlijk ingevoerd. Met deze korting stimuleert de overheid u als ondernemer om te investeren in crisistijd. Tot en met 31 december 2022 kunt u ervan gebruikmaken.

Lees meer
Financiële problemen? Ontdek welke mogelijkheden u hebt
financiele zorgen Krijgt u als ondernemer te maken met financiële problemen door de coronacrisis? Dan kunt u aanspraak maken op de verschillende regelingen van de overheid. Ook creëert de overheid mogelijkheden om een faillissement te voorkomen, zoals de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Lees meer
Verklaring nodig voor NOW-eindafrekening? Zo werkt het
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid NOW Vraagt u als werkgever de NOW aan als tegemoetkoming in uw loonkosten vanwege de coronacrisis? Dan hebt u voor de eindafrekening in sommige gevallen een verklaring in de vorm van een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig. Een NOW-specialist van acconavm zal u daarbij helpen. We vertellen u graag hoe dat in zijn werk gaat.

Lees meer
Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) ook voor agrosector
TVL agrosector Verwacht u een omzetverlies van 30 procent of meer in het vierde kwartaal van 2020, dan kunt u gebruikmaken van een tegemoetkoming in de vaste lasten. De TVL staat in het vierde kwartaal ook open voor ondernemers in de agrosector die last hebben van de coronacrisis en hun vaste lasten moeilijk kunnen betalen. Aanvragen is mogelijk sinds 25 november 2020 bij de RVO.

Lees meer
Komt u dit najaar (wel) in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?
TVL Verwacht u in het 4e kwartaal van dit jaar meer dan 30 procent omzetverlies als gevolg van de coronacrisis? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die onlangs is verlengd én versoepeld. U kunt vanaf 25 november 2020 TVL aanvragen voor de periode oktober t/m december 2020. Ook in 2021 loopt de regeling door! Ondernemers uit alle branches De TVL is voor alle mkb’ers en zzp’ers die door de coronacrisis hun vaste lasten moeilijk kunnen

Lees meer
Een woud van coronaregelingen: zo houdt u het overzicht
woud van coronaregelingen Als ondernemer komt er veel op u af, zeker als de coronacrisis impact heeft op uw business. Het steunpakket van de overheid biedt veerkracht, maar we zien ook dat ondernemers soms door de bomen het bos niet meer zien. Herkenbaar voor u? Dan hebben we enkele tips.

Lees meer
Meer ruimte voor investeren dankzij de BIK
Doet u in 2021 investeringen? Dan hebt u mogelijk recht op de ‘Baangerelateerde Investeringskorting’ (BIK). Deze korting moet het voor u als ondernemer aantrekkelijker maken om te investeren. De nieuwe korting gaat in per 1 januari 2021.

Lees meer
Coronavirus: verlengde overheidssteun tot en met 2021
steunpakket 3 Op 1 oktober gaat een derde steunpakket in voor ondernemers. Bestaande regelingen krijgen een vervolg, maar worden ook (stapsgewijs) versoberd. Ook neemt het kabinet nieuwe maatregelen om kleine bedrijven te helpen investeren. Bekijk het overzicht en ontdek welke acties u kunt ondernemen.

Lees meer
Aanvragen NOW 2.0? Dit kan nog tot en met 31 augustus
NOW 2.0 Wilt u alsnog een tegemoetkoming NOW aanvragen? Dit kan nog tot en met 31 augustus 2020. NOW 2.0 wordt gebaseerd op uw omzetverlies over de afgelopen vier maanden. Ontdek de twaalf verplichtingen en zaken waar u rekening mee moet houden.

Lees meer
Vaststelling Tegemoetkoming frietaardappeltelers tot 25.000 euro
vaststelling tegemoetkoming frietaardappeltelers Teelt u frietaardappelen? En heeft u een tegemoetkoming aangevraagd via de Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19? Let op: de aanvraag dient nog vastgesteld te worden, uiterlijk 30 november 2020. Wat betekent dit voor u en wat heeft u hiervoor nodig?

Lees meer
Financiële zorgen door de coronacrisis: dit zijn de mogelijkheden
financiële zorgen - toekomstperspectief Krijgt u als ondernemer te maken met financiële problemen door de coronacrisis? Naast de regelingen van de overheid en banken zijn er meer mogelijkheden dan u wellicht denkt. Als Juridisch Adviseur en specialist in ondernemingsrecht en insolventierecht leg ik uit waar u zoal aan kunt denken.  

Lees meer
Kom sterker uit de crisis met de SLIM-subsidie en MKB!dee
SLIM-subsidie scholing personeel Medewerkers opleiden en (om)scholen is steeds belangrijker geworden. Zeker als bepaalde activiteiten (tijdelijk) wegvallen door de coronacrisis. Met de SLIM-subsidie en de regeling MKB!dee krijgt u hierbij financiële ondersteuning. Ik leg u graag uit hoe het werkt.

Lees meer
Alles over de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)
Heeft u als mkb’er minimaal 30 procent omzetverlies vanwege de coronacrisis? Dan kunt u extra steun ontvangen via de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb. De maximale vergoeding is 50.000 euro. De TVL is een vervolg op de TOGS. Lees hoe het werkt.

Lees meer
Subsidie Praktijkleren
subsidie praktijkleren De subsidie Praktijkleren is een tegemoetkoming in de kosten die u als werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling / leerling-werknemer. Per deelnemer kunt u voor een praktijk- of werkleerplaats maximaal € 2.700,- subsidie ontvangen per schooljaar. De subsidie wordt na afloop van het studiejaar verstrekt.

Lees meer
NOW 2.0 geeft vier maanden extra steun
NOW 2.0 De NOW-regeling wordt in aangepaste vorm verlengd voor een periode van vier maanden. Deze verlenging wordt ook wel ‘NOW 2.0’ genoemd. Hoe ziet de regeling eruit?

Lees meer
Coronavirus: verlengde en nieuwe regelingen voor ondernemers
Coronavirus: verlengde en nieuwe regelingen voor ondernemers Vandaag presenteerde Rijksoverheid het noodpakket 2.0. Met verlenging van bestaande tegemoetkomingen én een nieuwe regeling voor zwaar getroffen sectoren. Wat betekent dit voor u als ondernemer? Hoewel nog niet alle ins en outs bekend zijn, geven we u graag een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Lees meer
Wijziging en verduidelijking op NOW 1.0
Op 20 mei zijn er aanpassingen op de huidige NOW-regeling gedaan. Kwam u eerder niet in aanmerking voor deze subsidie? Met de aanpassingen mogelijk wel. U kunt nog aanvragen tot en met 5 juni 2020.

Lees meer
Medewerkers ontslaan in coronatijd: de belangrijkste informatie
medewerkers ontslaan in coronatijd Hebt u als ondernemer te maken met omzetverlies en onvoldoende werkgelegenheid? Bereid u dan ook voor op eventuele noodgedwongen ontslagen. Als Juridisch Adviseur wijs ik u graag op 5 belangrijke punten uit het ontslagrecht, in begrijpelijke taal.  

Lees meer
Nieuwe coronaregeling voor de sierteeltsector en voedingstuinbouw
sierteelt omzetregeling [Update 15 juni 2020: de aanvraagperiode voor deze regeling is verlengd. U kunt de regeling aanvragen tot en met 18 juni, voor 17.00 uur. Tevens zijn er enkele veranderingen in de regeling doorgevoerd. Bedrijven die na 12 maart 2017 hun teeltoppervlakte met meer dan 10 procent hebben uitgebreid, kunnen bij de referentieomzet 2017-2019 uitgaan van de gemiddelde omzet per m2 in plaats van de totale bedrijfsomzet. Voor de voedingstuinbouw is de eis van minstens 75 procent levering aan horeca gehandhaafd,

Lees meer
Alles wat u moet weten over de NOW
wat u moet weten over NOW Update 27 mei 2020 |Als ondernemer kunt u omzetverlies deels compenseren met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Inschrijven is mogelijk tot en met 5 juni 2020. Voordat u de aanvraag doet, vertel ik graag waarop u kunt letten.

Lees meer
Fritesaardappelteler: zet uw compensatie van RVO niet op het spel!
aardappelteler compensatie Verschillende aardappeltelers laten ons weten dat zij op dit moment voorstellen ontvangen van hun verwerker(s) om de problemen met de levering van aardappels op te lossen. Ontvangt u ook zo’n voorstel? Neem dan direct contact op met uw acconavm adviseur en voorkom dat u de compensatie van de RVO op het spel zet.

Lees meer
Aardappeltelers opgelet: meld u aan voor een tegemoetkoming
tegemoetkoming aardappeltelers [Update 8 juni 2020: de aanvraagperiode voor deze regeling is verlengd. U kunt de regeling aanvragen tot en met 18 juni, voor 17.00 uur. Mogelijk wordt de Regeling Tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 nog aangepast. Dit wordt momenteel onderzocht en is dus nog niet duidelijk.] Bent u teler van fritesaardappelen? En kunt u vanwege de coronacrisis uw aardappelen niet verkopen? Dan kunt u eenmalig een tegemoetkoming krijgen via de Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19. Hoewel de regeling nog niet

Lees meer
Voorschot uitkering van betalingsrechten 2020
voorschot betalingsrechten Goed nieuws: vanaf 18 mei kunt u een voorschot voor de uitkering van betalingsrechten aanvragen. Het gaat om 300 euro per hectare met betalingsrechten. U kunt dit voorschot aanvragen van 18 mei tot en met 15 juni 2020. In juli 2020 ontvangt u dan het voorschot. U komt voor dit voorschot in aanmerking als u subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aanvraagt in de Gecombineerde Opgave.

Lees meer
KKC-regeling: vraag nu een overbruggingskrediet aan tot 50.000 euro
KKC-regeling Update 19 mei | Bent u als ondernemer getroffen door de coronacrisis? En heeft u een financieringsbehoefte tot 50.000 euro? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de ‘Kleine Kredieten Corona garantieregeling’ (KKC). Hiermee maakt de overheid 750 miljoen euro aan overbruggingskredieten mogelijk.

Lees meer
Noodpakket voor landbouw, tuinbouw en visserij
Noodpakket landbouw, tuinbouw en visserij Het kabinet heeft maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen bij coronaproblematiek. Het noodpakket bevat een aantal generieke regelingen voor liquiditeits- en loonkostensteun, waarvan ook de land- en tuinbouwsector en de visserijsector gebruik kunnen maken.

Lees meer
Mooi nieuws: verruiming werkkostenregeling (WKR)
Een nieuwe maatregel van het kabinet: een verruiming van de werkkostenregeling (WKR). Dit betekent dat u als werkgever meer onbelaste vergoedingen mag verstrekken aan uw werknemers. Een fijn steuntje in de rug in deze bijzondere tijd.

Lees meer
Coronareserve: verlaag voorlopige belastingaanslag
coronareserve Bent u ondernemer voor de vennootschapsbelasting? En verwacht u in 2020 verliezen vanwege de coronacrisis? Dankzij de coronareserve kunt u het verwachte verlies over 2020 nu al verrekenen met de winst over 2019. Lees hoe dit u een liquiditeitsvoordeel oplevert. 

Lees meer
Melkveehouders, dit is het moment voor een liquiditeitsbegroting
Melkveehouders liquiditeitsbegroting Steeds meer melkveebedrijven hebben liquiditeitstekorten. De melkprijs duikt sinds de coronacrisis onder het gemiddelde terwijl ondernemers de naweeën ondervinden van mooie winsten in 2019. Tijd om een liquiditeitsbegroting te maken en maatregelen te treffen. Ik belicht graag de mogelijkheden.  

Lees meer
Realisatietermijn SDE+ niet haalbaar door de coronacrisis?
Realisatietermijn SDE+ Uw project met een SDE+-beschikking kent een realisatietermijn. Redt u het niet om uw project op deze uiterste datum te realiseren? En ligt de oorzaak voor de vertraging buiten uw invloedsfeer? Mogelijk kunt u op aanvraag één jaar ontheffing op de ingebruikname krijgen.

Lees meer
Extra maatregelen tegen schade door het coronavirus
maatregelen schade coronavirus Goed nieuws voor zzp’ers, werkgevers en eigenaren met een bv. Het kabinet treft zes extra maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Nog niet alle ins en outs van de regelingen zijn bekend. We delen de highlights graag met u.

Lees meer
TOGS voor agrobedrijven: komt u in aanmerking?
TOGS agro De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is verruimd. Ook agrariërs met een recreatievoorziening kunnen de tegemoetkoming van 4.000 euro aanvragen. Ontdek of u in aanmerking komt.  

Lees meer
Meer sectoren voor TOGS
4000 euro steunmaatregel voor ondernemers TOGS Sinds vrijdag 27 maart 2020 kunnen ondernemers een aanvraag doen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro vanwege coronaschade volgens de steunmaatregel TOGS.

Lees meer
Tozo: nieuwe tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
Tozo De Tozo, zo heet de nieuwe tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers in coronacrisis. Deze is gebaseerd op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en op maat gemaakt speciaal voor deze turbulente tijd. Lees voor wie de Tozo bedoeld is én hoe u hierop aanspraak maakt.

Lees meer
Selectieve betalingen in tijden van de coronacrisis
selectieve betalingen Hoe betaalt u in deze corona crisistijd uw crediteuren? Kunt u daar selectief in zijn? In het kader van uw bestuursaansprakelijkheid heeft onze juridisch adviseur Tanja Bode een aantal tips voor u. Zij legt uit wat u kunt doen in deze bijzondere omstandigheden.

Lees meer
Hebt u recht op 4.000 euro tegemoetkoming?
4000 euro steunmaatregel voor ondernemers TOGS Update 30 april 2020 | Raakt het coronavirus uw business? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro. Ontdek of u in aanmerking komt en hoe u de tegemoetkoming aanvraagt.

Lees meer
Extra krediet voor landbouwers: verruimde borgstellingskrediet
Borgstellingskrediet voor de Landbouw Op 18 maart jl. is het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) verruimd vanwege de coronacrisis. Als landbouwondernemer kunt u via het BL extra financiering aanvragen. Dit staat los van de mogelijkheden voor uitstel van aflossingsverplichting. Lees waarop u kunt letten bij het BL.

Lees meer
Beperk liquiditeitsproblemen met deze maatregelen
liquiditeitsproblemen Hebt u (binnenkort) minder inkomsten, maar houdt u dezelfde kosten? Mijn collega’s en ik helpen u graag om liquiditeitsproblemen zo veel mogelijk te beperken. Ik zet enkele mogelijkheden voor u op een rij.

Lees meer
Spookfacturen
Spookfacturen U vermoedt dat u een spookfactuur hebt ontvangen. Spookfacturen zijn valse facturen die vaak niet van echt te onderscheiden zijn, bijvoorbeeld door woorden of logo’s die u van andere facturen herkent. Waar moet u op letten? Ook ten tijde van de coronacrisis circuleren er dubieuze nota’s en spookfacturen. Wees hier alert op.

Lees meer
Een update voor werkgevers inzake de WW-premie in verband met het coronavirus
WW-premie in coronatijd Update 20 maart 2020 Zoals bekend is de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) per 1 januari 2020 een feit! Eén van de wijzigingen ziet op de hoogte van de WW-premie. In verband met het coronavirus is een aantal extra versoepelingen aangekondigd. Ook deze regel zou gaan gelden voor het hele jaar 2020 en wordt momenteel uitgewerkt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Lees meer
Uitstel van belastingbetaling aanvragen? Zo doet u dat
uitstel belasting betalen Het kabinet versoepelt de aanvraag van uitstel van belastingbetaling vanwege het coronavirus. Dit betekent onder andere dat u geen verklaring meer hoeft mee te sturen. Wat hebt u wel nodig voor zo’n aanvraag? Ik leg het u graag uit.

Lees meer
Coronavirus: beperk de schade met deze 5 tips
ondernemen in coronatijd Het coronavirus heeft nu al grote impact op het bedrijfsleven. Wat kunt u doen? Als adviseur raad ik u aan om nú in actie te komen, om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Vijf mogelijkheden op een rij.

Lees meer
Als u door het coronavirus uw contract niet kunt nakomen
Leveringscontracten met uw leveranciers, afspraken om werk op te leveren: het coronavirus kan zo maar roet in het eten gooien. Er ontstaat schade die uw afnemers mogelijk op u proberen te verhalen. Wat zijn de regels? Is er dan sprake van overmacht? Wat gebeurt er als u door het coronavirus uw contract niet kunt nakomen? Onze juridisch adviseur Eva Smidts legt het uit. Schade en schuld Als er sprake is van ontstane schade, dan is in Nederland de hoofdregel dat

Lees meer
Uitstel van belastingbetaling verlengd tot 1 juli 2021
uitstel belasting betalen Hebt u nog geen uitstel van belastingbetaling aangevraagd, maar wilt u dit wel gaan doen? Dan is er goed nieuws: de regeling is nogmaals met drie maanden verlengd, waardoor u nog tot 1 juli 2021 uitstel kunt aanvragen. Lees wat dit betekent én hoe u uitstel aanvraagt.

Lees meer<< terug naar overzicht