Veel zzp’ers hebben hun pensioen niet goed geregeld

Pensioen

Een grote meerderheid van de zzp’ers is overtuigd van het belang van een goede oude dag, maar toch heeft slechts 50% van de zzp’ers hun pensioen goed geregeld. Dit blijkt uit een onderzoek van de ZZP Succes Index van het GfK.

Pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Steeds minder zzp’ers bouwen een pensioen op of sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Veel zzp’ers zijn niet positief over de fiscale mogelijkheden voor een goede pensioenopbouw, 48% vindt deze namelijk onvoldoende. Hoewel er zorgen zijn over het pensioen, zegt de helft van de zzp’ers niet voor verplichte pensioenopbouw te zijn. Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering valt ook niet echt goed, 48% van de zzp’ers is hier namelijk geen voorstander van.

Verder blijkt uit het onderzoek dat veel zzp’ers optimistisch zijn over de ontwikkeling van hun omzet en uurtarief. Ze verwachten dit jaar zelfs een groei hierin. Zzp’ers geven hun leven als zzp’er een gemiddeld rapportcijfer van een 7,5. Ze maken zich steeds minder zorgen over het voortbestaan van hun onderneming.

Voor- en nadelen zelfstandig ondernemen

Zelfstandig ondernemers kiezen voornamelijk voor een leven als zzp’er omdat zij eigen baas kunnen zijn, omdat ze vrijheid en onafhankelijkheid ervaren, omdat ze hun hart willen volgen of omdat ze het een uitdaging vinden. Zzp’ers vinden onder andere de volgende aspecten nadelig: niet zeker zijn van een vast inkomen, afhankelijk zijn van opdrachten of verkopen, het zelf moeten regelen van zaken, administratie voeren en geen directe collega’s hebben.

Bron: Onderzoek GfK Q1 2017 in opdracht van ABN AMRO

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht