Zzp’er en zwangerschap

zelfstandige en zwanger

Ben je zwanger en heb je een eigen bedrijf? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ).

De voorwaarden voor een ZEZ-uitkering

Wil je in aanmerkingen komen voor de ZEZ-regeling, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet als zelfstandige werken, dat wil zeggen dat je geen werkgever hebt. De ZEZ-regeling geldt niet alleen voor zelfstandigen zonder personeel, maar ook voor zelfstandigen met personeel. Ben je zelfstandige, maar werk je ook in loondienst, dan kun je de ZEZ-uitkering aanvragen over de uren waarin je als zelfstandige werkt.

Ook wanneer je beroepsbeoefenaar bent, heb je recht op een ZEZ-uitkering. Beroepsbeoefenaar ben je bijvoorbeeld als: thuiswerker, artiest, huisarts, directeur-grootaandeelhouder, alfahulp, freelancer, meewerkend partner of particuliere huishoudelijke hulp.

Zwangerschapsverlof

De ZEZ-uitkering krijg je als zzp’er tijdens je zwangerschapsverlof. Je zwangerschapsverlof duurt minimaal 16 weken en gaat 6 tot 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum in. Je mag bij het aanvragen van de ZEZ-uitkering zelf aangeven wanneer je de uitkering in wilt laten gaan, mits deze datum maar binnen de grens van 6 tot 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ligt. De uitkering krijg je tot 10 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum. Het kan dus zijn dat je meer dan 16 weken uitgekeerd krijgt.

Hoogte van de ZEZ-uitkering

De ZEZ-uitkering wordt berekend aan de hand van het aantal uren dat je in het jaar voordat je met zwangerschapsverlof gaat als zelfstandige hebt gewerkt. Heb je het afgelopen jaar als zelfstandige meer dan 1225 uur gewerkt? Dan krijg je de maximale ZEZ-uitkering. De maximale ZEZ-uitkering is even hoog als het minimumloon.

Heb je het afgelopen jaar als zelfstandige minder dan 1225 uur gewerkt? Dan is de hoogte van de ZEZ-uitkering afhankelijk van je inkomen in het jaar, voordat je de uitkering ontvangt. Wanneer je het jaar voordat je de ZEZ-uitkering aanvraagt als meewerkend echtgenote of partner hebt gewerkt, wordt de ZEZ-uitkering berekend op basis van de winst die je partner het afgelopen jaar behaalde en jouw aandeel in deze winst.

Ook als je een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet hebt afgesloten bij het UWV, kun je recht hebben op een ZEZ-uitkering. Je krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop je recht hebt op grond van jouw vrijwillige verzekering.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten, dan ontvang je als zzp’er van deze verzekering vaak ook een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat de verzekeraar de uitkering vermindert als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

ZEZ-uitkering aanvragen

Je kunt de ZEZ-uitkering aanvragen via de website van het UWV. Het aanvraagformulier dien je samen met de aanslag inkomstenbelasting van het afgelopen belastingjaar en een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts op zijn vroegst op te sturen wanneer je 24 weken zwanger bent en uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht