Zwangerschap: waar heeft uw medewerker recht op?

zwangerschap medewerker

Een medewerker meldt dat zij (of zijn/haar partner) zwanger is. Waar heeft uw medewerker dan recht op? En welke verplichtingen hebt u als werkgever tegenwoordig? Wij leggen uit waarop u kunt letten, zodat u een goede arbeidsrelatie waarborgt.

Bescherm uw zwangere medewerker

Uw medewerker komt aan uw bureau om te vertellen dat zij zwanger is. Vanaf dat moment tot zes maanden ná de bevalling krijgt u te maken met regels vanuit de arbowetgeving. Zo bent u ook verplicht om de gezondheid van uw werknemer en het kind zo goed mogelijk te beschermen. Wat u moet doen:

  • Binnen twee weken nadat een medewerker het nieuws heeft verteld informeert u haar over de gevaren en risico’s die het werk met zich meebrengt. Denk aan werk met gevaarlijke stoffen en infectierisico’s, maar ook stressfactoren.
  • U bent verplicht om het werk voor uw zwangere medewerker zo veilig en gezond mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het aanpassen van bepaalde werkzaamheden, werktijden of het inplannen van extra rusttijd.

Zwangerschapsverlof en andere rechten

Naast de zestien weken zwangerschaps- en geboorteverlof hebben zwangere medewerkers nog meer rechten. Namelijk:

  • Tijdens de zwangerschap heeft uw medewerker onder meer recht op extra pauzes en vrijstelling van overwerk en nachtdiensten.
  • Recht op ontslagbescherming.
  • En na de zwnagerschap komt daar het recht op het geven van borstvoeding tijdens werktijd bij.

Geboorteverlof voor partners

Partners van zwangeren hebben recht op één werkweek geboorteverlof (100 procent doorbetaald) en vijf weken aanvullend geboorteverlof (70 procent doorbetaald). De vijf weken aanvullend verlof worden door het UWV vergoed. Mogelijk wil de werknemer ook gebruik gaan maken van de regeling ouderschapsverlof.

Waarborg een prettige arbeidsrelatie

Als werkgever gunt u uw medewerker natuurlijk een voorspoedige zwangerschap en een fijn verlof. Onze ervaring is dat het belangrijk is om rondom de zwangerschap regelmatig met uw medewerker in gesprek te gaan. Om zo een goede arbeidsrelatie te waarborgen. Tip: wijs hem/haar op de plichten en rechten en vraag in welke termijn(en) hij of zij de verschillende verlofsoorten wil genieten.

eHerkenning nodig voor UWV

Dat brengt ons op het laatste punt. Houd als werkgever goed rekening met de verschillende aanvraag- en vervaltermijnen van het verlof en de uitkeringen, die u aanvraagt bij het UWV. Hiervoor hebt u eHerkenning niveau 3 nodig. Laat u de aanvraag door acconavm doen? Dan is een machtiging noodzakelijk. Lees meer over eHerkenning.

Meer informatie

Hebt u vragen rondom zwangerschap van uw medewerker (of zijn/haar partner)? Mijn collega’s en ik van acconavm werkgeversservice ondersteunen u graag. We nemen de administratieve zaken desgewenst voor u uit handen en voorzien u graag van advies. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Of lees meer over acconavm werkgeversservice.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht