Bij zakenreis of werken in het buitenland

Zorg voor een A1-verklaring

zorg voor een A1 verklaring

Gaat uw medewerker op zakenreis of werken in een ander EU-land? Of heeft u (tijdelijk) buitenlandse werknemers in dienst? Dan heeft u een A1-verklaring nodig. Met dit formulier toont u aan in welk land uw werknemer sociaal verzekerd is. Lees hoe het werkt en voorkom boetes.   

De A1-verklaring is een Europees formulier en is noodzakelijk in de volgende situaties:

  • Bij detachering van werknemers in het buitenland.
  • Als uw werknemers voor een korte of langere periode werken in meerdere landen. Zelfs bij het bezoeken van bijvoorbeeld een beurs voor één of enkele dagen.

Het is per situatie afhankelijk voor welke termijn een A1-verklaring geldig is. De verklaring geldt in alle EU-landen, in EER landen en in Zwitserland. Het formulier is een maatregel om schijnconstructies tegen te gaan en te handhaven op minimumlonen en sociale zekerheidsdekking.

Gaat u als ondernemer regelmatig op zakenreis of bezoekt u een beurs in het buitenland? Ook dan hebt u deze verklaring nodig.

Waar aanvragen?

Werkt uw werknemer in het buitenland en is deze sociaal verzekerd in Nederland? Dan dient u voor deze medewerker een A1-verklaring aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Werkt uw werknemer in Nederland en is deze sociaal verzekerd in een ander land? Dan kunt u een A1-verklaring aanvragen in het land waar de medewerker sociaal verzekerd is.

Geen A1-verklaring?

Hebt u geen A1-verklaring? Dan riskeert u een flinke boete. Zo is sinds 1 april 2019 de boete in Frankrijk verhoogd naar 3.269 euro. Ook in Nederland worden de controles strenger. De SVB en acconavm adviseren u daarom: vraag altijd een A1-verklaring aan. De medewerkers werkgeversservice / payrollspecialisten van acconavm maken dit graag voor u in orde.

Ontdek meer adviezen

Neem voor vragen of advies contact op met uw adviseur werkgeversservice of stuur een E-mail naar Werkgeversservice internationaal: w.international@acconavm.nl. En ontdek ook welke zaken u nog meer dient te regelen bij internationale detachering of zakenreizen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht