Zo zit het: oudedagsvoorziening bij overlijden van dga

Zo zit het: oudedagsvoorziening bij overlijden van dga

oudedagsvoorziening

Als dga wilt u uw zaken goed regelen. Ook als het gaat om uw nalatenschap. Weet u wat er met uw oudedagsvoorziening (ODV) gebeurt als u als directeur-grootaandeelhouder (dga) overlijdt? Ik merk dat hierover nog veel onduidelijk is. In deze blog vertel ik u wat de invloed kan zijn op de omvang van partnervrijstelling, het saldo van de nalatenschap of waarde van de overbedelingsschulden.

Van pensioen in eigen beheer naar een oudedagsvoorziening

Hoe zat het ook al weer? In 2017 kregen dga’s de mogelijkheid om hun pensioen in eigen beheer om te vormen naar een ODV. Een oudedagsvoorziening kent een ingangsdatum, waarop de uitkeringen gaan starten. Als u komt te overlijden heeft dit uiteraard gevolgen voor de verdeling van uw ODV. Hoe moet u deze ODV nu kwalificeren? Het is namelijk geen verzekeringsproduct of bankspaarproduct.

Wat in ieder geval duidelijk is dat het een verknocht goed is. Dat betekent dat het juridisch binnen de gemeenschap van goederen kan vallen, maar dan wordt het bij de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap met een vergoedingsschuld toebedeeld aan de rechthebbende echtgenoot. Ook als deze gemeenschap wordt ontbonden wegens overlijden.

Een aantal situaties schets ik u:

 • ODV-gerechtigde overlijdt voor ingangsdatum
  Wanneer u als ODV-gerechtigde overlijdt vóór de ingangsdatum, gaan de termijnen van de ODV binnen twaalf maanden na het overlijden in. De ODV wordt uitgekeerd aan erfgenamen, voor zover dit natuurlijke personen zijn.
 • ODV-gerechtigde overlijdt na ingangsdatum
  Overlijdt u als ODV-gerechtigde na de ingangsdatum van de ODV, dan gaat het recht op de nog niet uitgekeerde termijnen over op de erfgenamen, voor zover dit natuurlijke personen zijn.
 • Overlijden niet ODV-gerechtigde
  Let op, als de niet ODV-gerechtigde overlijdt en de waarde van de ODV in de algehele gemeenschap van goederen valt, wordt de helft van de waarde meegenomen in zijn of haar nalatenschap. Hier is de vrijstelling van artikel 32 (omvat alle vrijstellingen voor de erfbelasting) niet op van toepassing.

Voorbeeld gemeenschap van goederen

Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat de ODV in de gemeenschap van goederen valt. U overlijdt en de waarde van de ODV is 300.000 euro. Dan valt de ODV in uw civiele nalatenschap en een vergoedingsrecht aan de langstlevende echtgenoot van -150.000 euro. De civiele nalatenschap bedraagt daarom uiteindelijk 150.000 euro.

Is de ODV vóór het betreffende huwelijk opgebouwd, dan geldt de pensioenwetgeving en komt de ODV ondanks de algehele gemeenschap toe aan de gerechtigde. In bovenstaande berekening bedraagt de nalatenschap dan 300.000 euro.

Erfrecht

De verkrijging van een ODV is, net als een lijfrentespaarrekening of -beleggingsrekening, een verkrijging op grond van erfrecht en de daaraan verbonden wet- en regelgeving. Bij het opstellen van de aangifte erfbelasting:

 • mag rekening worden gehouden met een potentiële belastingclaim
 • moet de ODV worden gewaardeerd
 • is de ODV vervolgens vrijgesteld
 • wordt alleen bij de partner imputatie op de vrijstelling gedaan

Waarom is de waardering nog van belang?

De ODV behoort tot de civiele nalatenschap. Daarom bepaalt het mede de hoogte van civiele onderbedelingsvorderingen en een eventuele inbrengwaarde van een legaat. Nalaten aan een specifiek persoon mag, mits de verkrijger mede-erfgenaam is. Kiest u voor een legaat tegen inbreng? Bedenk dan wel dat u de vrijstelling van artikel 32 feitelijk teniet doet.

Voor de fiscale waardering van een ODV is (nog) niets geregeld. Omdat het een vaste uitkering voor een bepaalde periode is en niet van het leven afhankelijk, lijkt het verdedigbaar dat een ODV wordt gewaardeerd volgens de successiewet.

Het is mogelijk om bij testament de ODV aan één of meerdere erfgename(n) te laten toekomen. Het maakt bij een wettelijke verdeling niet uit of er wijzigingen worden gemaakt in:

 • erfdelen
 • rentevorderingen
 • opeisbaarheid van vorderingen

Bij een quasi-wettelijke verdeling is het volgens de Belastingdienst noodzakelijk dat de langstlevende alle goederen krijgt om de ODV zuiver te verkrijgen. Een ouderlijke boedelverdeling mag overigens wel gedeeltelijk.

Wat betekent dit voor u?

Wilt u meer weten over uw oudedagsvoorziening? Wat is in uw situatie het beste? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur of met een kantoor bij u in de buurt. Wij kijken graag mee naar wat het beste is voor u en uw naasten, zodat alles goed is geregeld voor uw nalatenschap.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jolanda Drenth
Jolanda Drenth (Accountmanager Belastingadvies)
Jolanda Drenth is een ervaren Belastingadviseur met de focus op estate planning in het Zuiden van het land. Als accountmanager adviseert zij klanten tevens pro-actief op diverse fiscale onderwerpen. Haar bijzondere aandacht gaat ernaar uit om ondernemers te begeleiden in het fiscaal optimaliseren van de onderneming met oog voor de persoonlijke situatie. Hebt u een vraag voor Jolanda? Dan kunt u contact met haar opnemen.


<< terug naar overzicht