Zo voorkom je een burn-out

Burn out

Iedere ondernemer ervaart wel eens momenten van stress. Dit is normaal en hoort bij het leven. Maar wanneer je voor een lange tijd teveel stress ervaart, kun je overspannen raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Hoe voorkom je een burn-out?

Hoe herken ik een burn-out?

Burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand bent, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is een opeenstapeling van stress. Je herkent een burn-out onder andere aan de volgende symptomen: moeheid, slapeloosheid, hoofdpijn, snelle ademhaling, nek- en schouderpijn, stemmingswisselingen, nergens zin in hebben, concentratieproblemen en besluiteloosheid. Je kunt zelfs depressief raken of last krijgen van angst- en paniekaanvallen.

Wanneer je normaalgesproken stress ervaart, komt je lichaam weer tot rust wanneer je ontspant. Je kunt er daarna weer met frisse energie tegenaan. Bij een burn-out raakt je energie op en is een weekend bijslapen niet meer voldoende om bij te komen. Je lichaam schiet in een reservestand. Je gaat maar door op adrenaline, totdat je dit niet meer volhoudt. En dan is het te laat.

Wij geven tips hoe je een burn-out kunt voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Doe dingen met volle aandacht

Dit geldt voor zowel zakelijk als privé. Als je aan het werk bent, richt je dan ook echt op je werk en ga tussendoor zo min mogelijk andere dingen doen. Als je tijd met je partner of kinderen doorbrengt in het weekend, besteed daar dan ook echt je volle aandacht aan. Ga bijvoorbeeld niet tussendoor je werkmail checken op je telefoon.

Zorg voor voldoende vrije tijd

Als zzp’er lopen werk en privé regelmatig door elkaar heen. Het is belangrijk dat je voldoende vrije tijd hebt, zodat je kunt ontspannen en bijkomen. Plan daarnaast ook regelmatig een (korte) vakantie, zodat je echt helemaal tot rust kunt komen en je werk los kunt laten.

Wees selectief in opdrachten

Het is voor veel zzp’ers lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een opdrachtgever of klant. Als je nooit iets weigert, is de kans aanwezig dat je op een gegeven moment tot aan je nek in de opdrachten zit. Wees daarom selectief in opdrachten en durf eens ‘nee’ te zeggen.

Neem je rust

Let eens op je slaapgewoontes. Ben jij iemand die elke nacht maar een paar uurtjes slaapt? Wellicht is het dan goed om wat langer te gaan slapen. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Ook is het belangrijk dat je tijdens je werkdag voldoende rustmomenten en (korte) pauzes inlast. Je zult zien dat je dan juist veel productiever bent!

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht