Zo meldt u grote contante betalingen volgens de Wwft

Wwft - melding doen

Krijgt u als ondernemer te maken met contante betalingen van 10.000 euro of meer? Dan bent u verplicht hiervan melding te maken. Dit stelt de aangepaste Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Lees hoe u zo’n melding doet.

Wet is aangescherpt

Als u grote contante betalingen ontvangt, loopt u relatief meer risico dat uw klanten geld witwassen of terrorisme financieren. Daarom moet u volgens de Wwft een melding doen bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland).

Let op: in juli 2018 zijn de richtlijnen van de Wwft al aangescherpt. Per 1 januari wordt er ook strenger gehandhaafd. In mijn vorige blog leest u wat er is veranderd.

Stap 1: registreer uzelf bij FIU-Nederland

Voordat u een melding doet, registreert u zich bij de FIU-Nederland. Bent u makelaar en taxateur in onroerende zaken? Dan moet u zich in beide rollen registreren bij de FIU: één keer als taxateur, één keer als makelaar.

Stap 2: vóórdat de transactie plaatsvindt

Voordat de transactie plaatsvindt bent u verplicht om een cliëntonderzoek te doen. Dit betekent: de identiteitsgegevens van uw cliënt vragen, controleren en vijf jaar bewaren. In een volgende blog leg ik uit hoe u dat aanpakt.

In sommige gevallen moet u een verscherpt cliëntonderzoek doen. Bijvoorbeeld als het land waarmee u zakendoet op de lijst van risicolanden staat.

Als u makelaar of bemiddelaar bent

Bent u makelaar of bemiddelaar in onroerende zaken? Dan moet u ook een cliëntonderzoek doen naar de wederpartij van uw cliënt. Dit is de partij met wie uw cliënt een overeenkomst sluit die door uw bemiddeling tot stand is gekomen.

Stap 3: gegevens online invullen

De melding van de ongebruikelijke transactie vult u online in, op de website van de FIU. U vult onder meer in: de identiteit van uw cliënt, tijdstip, plaats, omvang, bestemming en herkomst van de transactie.

Stap 4: bewaar de melding en ontvangstbevestiging

Bewaar vervolgens uw melding als afdruk of pdf-bestand. Na uw melding krijgt u een ontvangstbevestiging van de FIU-Nederland, bewaar deze ook zorgvuldig. Beide papieren moet u ten minste vijf jaar bewaren.

Stap 5: geheimhoudingsplicht

Tijdens en na het meldingsproces heeft u geheimhoudingsplicht. U mag de melding dus ook niet kenbaar maken bij de cliënt, uw adviseur, familieleden of collega’s.

Goed om te weten

Als u een melding doet bij FIU-Nederland bent u nooit aansprakelijk voor de schade die uw cliënt oploopt als gevolg van uw melding. Ook worden uw gegevens nooit tegen u gebruikt in een strafrechtelijk onderzoek.

Meer weten?

Een melding doen volgens de Wwft moet zorgvuldig gebeuren. Wilt u hierbij ondersteuning? acconavm voorziet u graag van meer informatie over het meldpunt en de voorwaarden. Vanwege uw geheimhoudingsplicht moet u de melding vervolgens zelf doen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht