Zin en onzin van certificeren

Wat hebben zomerbloemen, autowasinstallaties en evenementorganisatoren met elkaar gemeen? Ze kunnen worden gecertificeerd op het gebied van milieu of duurzaamheid. Certificeren, wat heeft u eraan, wat kost het en (wat) levert het op?
Zin en onzin van certificeren
Wie zaken wil doen met de overheid en veel multinationals, kan beter niet vergeten om een certificaat of duurzaamheidverklaring mee te sturen met de offerte. Ecolabel, ISO140001, een certificaat van het Milieukeurmerk. Zonder een dergelijk ‘stempel’ worden aanbiedingen niet eens in behandeling genomen. Maar ook klanten die geen schriftelijk bewijs eisen, zijn gevoelig voor aantoonbaar duurzaam ondernemerschap. Onderzoek op onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op het imago.
Er is geen productgroep, branche of regio zonder de een of andere vorm van duurzaamheidkeurmerk. Nog maar een paar jaar geleden was er ’t nodige kaf onder het koren, maar kritische journalisten en consumenten hebben ervoor gezorgd dat ‘nep-keurmerken’ inmiddels praktisch zijn uitgebannen. Het binnenhalen van een modern keurmerk kost moeite en geld; soms eenmalig een paar honderd euro, soms duizenden euro’s, gebaseerd op omzet, per jaar. Plussen, minnen en vraagtekens in een oogopslag:
+
- Noodzakelijk voor zaken doen met overheid
- Consumenten kijken steeds nadrukkelijker naar certificaten en keurmerken
–
- Kosten zijn soms hoog en niet altijd in te schatten
- Onderscheidend vermogen neemt af naarmate meer concurrenten zich laten bekronen
?
- Richt het certificaat/keurmerk zich op zakelijk- of consumentenpubliek
- Is de inspanning eenmalig of moeten er jaarlijks nieuwe duurzaamheidsinitiatieven worden ontplooid
Meer weten: www.milieukeur.nl.
Advies nodig rondom dit onderwerp?Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
<< terug naar overzicht