Zekerheid met huwelijkse voorwaarden?

Zekerheid met huwelijkse voorwaarden?

5 MKB Retail Zorg huwelijkse voorwaarden 572x300

Veel ondernemers hebben huwelijke voorwaarden opgesteld. U ook? Reden hiervoor is vaak, dat bij een eventuele echtscheiding de onderneming buiten schot blijft. Die wil je als ondernemer niet delen. Maar ook om de aansprakelijkheid voor schulden en ondernemersrisico’s te beperken worden huwelijkse voorwaarden opgesteld.

Huwelijkse voorwaarden slechts schijnzekerheid

Helaas bieden huwelijkse voorwaarden veel ondernemers slechts een schijnzekerheid. Veel akten zijn namelijk voorzien van een zogenaamd periodiek verrekenbeding. Het inkomen dat de echtgenoten verdienen in een kalenderjaar minus hun huishoudelijke kosten, moet gelijkelijk worden verdeeld over de partners. Ieder jaar weer. In de praktijk wordt deze verrekening vaak niet of niet goed uitgevoerd. Een rechter besluit bij de echtscheiding dan steeds vaker om alsnog alle bezittingen te verdelen alsof er sprake was van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Inclusief uw onderneming!

Niet verrekend? Er is een oplossing

Door de jaren heen verandert er veel in uw onderneming en in de wetgeving. We adviseren daarom om ook uw huwelijkse voorwaarden eens tegen het licht te houden. Heeft u inderdaad een periodiek verrekenbeding in uw huwelijkse voorwaarden opgenomen? En geeft u hier jaarlijks uitvoering aan? Er zijn verschillende mogelijkheden om huwelijkse voorwaarden aan te passen aan uw huidige wensen en omstandigheden. Ook kunnen er dan afspraken gemaakt worden over de jaren waarin niet verrekend is. Hierbij wordt dan natuurlijk ook rekening gehouden met de fiscale aspecten. Uw adviseur begeleidt u bij het maken van de afspraken en neemt contact op met uw notaris, zodat de afspraken goed vastgelegd worden.

Vanzelfsprekend is een echtscheiding niet iets waar u op rekent als u trouwt. Omdat de gevolgen zeer groot kunnen zijn, kan een informatief gesprek over uw huwelijkse voorwaarden nooit kwaad 

Geld besparen met huwelijkse voorwaarden

Ook fiscaal kunt u veel geld besparen als uw voorwaarden op de juiste wijze zijn opgesteld. Zo kunt u nagaan of u een finaal verrekenbeding bij overlijden heeft opgenomen in de voorwaarden. Die bepaling zegt dat ingeval van overlijden er zal worden afgerekend alsof de beide echtgenoten in gemeenschap van goederen waren gehuwd. Op deze manier valt er voor de langstlevende echtgenoot met het minste vermogen een aardig fiscaal voordeel te behalen. Het erfbelastingvrijstellingsbedrag voor de achterblijvende echtgenoot bedraagt € 633.014 (in 2015).

Informatief gesprek

Laat uw huwelijkse voorwaarden beoordelen door een specialist van acconavm, zodat u kunt vaststellen of uw huwelijkse voorwaarden nog voldoende zekerheid bieden!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht