Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren? Dit zijn de regels

Disfunctioneren

Stel: u bent werkgever en hebt een werknemer in dienst die niet goed functioneert. Kunt u de werknemer zomaar ontslaan? Het antwoord is ‘nee’. Wij ontvangen regelmatig vragen om advies van werkgevers over dit onderwerp. In deze blog vertellen wij u meer over de wettelijke regels waaraan u moet voldoen als u een werknemer wilt ontslaan wegens disfunctioneren.

Wettelijk kader

In de wet zijn vereisten opgenomen die gelden als u een disfunctionerende werknemer wilt ontslaan. Dient u een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter op grond van disfunctioneren? Dan zal deze die vereisten toetsen. Ook als u de werknemer een beëindigingsovereenkomst aanbiedt, spelen deze vereisten een rol.

Vaststellen disfunctioneren

Een ontbindingsverzoek wordt vaak om dezelfde twee redenen afgewezen. De voornaamste: het disfunctioneren van de werknemer is niet duidelijk genoeg bewezen. Wij geven u graag tips om dit te voorkomen.

Het verbetertraject

De tweede reden waarom een ontbindingsverzoek vaak wordt afgewezen is omdat er nog geen verbetertraject is doorlopen. De kantonrechter bepaalt hoe lang het verbetertraject had moeten duren. Een aantal factoren spelen daarbij mee.

De werknemer

Het lijkt misschien zo dat u als werkgever bijna geen grond hebt om uw disfunctionerende werknemer te ontslaan. Toch zijn er manieren waarop de rechter u gelijk kan geven. Zo moet de werknemer ook de nodige inspanningen leveren om het verbetertraject succesvol te doorlopen. Doet hij dit niet? Dan is dat voor u als werkgever een grond voor ontbinding wegens disfunctioneren.

Valkuilen

Bent u werkgever en zit u in een situatie waarbij u een disfunctionerende werknemer wilt ontslaan? Wees dan bedachtzaam in uw handelen. Er zijn namelijk een aantal valkuilen die wij vaak terugzien in de praktijk. In de whitepaper vertellen wij u daar meer over. Wat zijn de vereisten voor het ontslaan van een disfunctionerende werknemer precies? En hoe staat u sterk in de onderhandelingen met uw werknemer of voorkomt u dat een ontbindingsverzoek door de rechter wordt afgewezen? Wij geven u graag tips en benoemen diverse aandachtspunten. U vraagt de whitepaper kosteloos aan via onderstaande button.

On -demand webinar: Wijzigingen in het arbeidsrecht 2022

In 2022 verandert er behoorlijk wat op het gebied van het arbeidsrecht. Er komt nieuwe regelgeving, onder andere rondom oproepcontracten, studiekosten, het coronatoegangsbewijs en thuiswerken. Tijdens het webinar op 25 januari jl. hebben we de kijkers bijgepraat. U kunt dit webinar on-demand bekijken. Doe inzichten op en stel uw vragen aan onze adviseurs. Meer over dit webinar en aanmelden leest u hier.

Contact

Wilt u hulp bij het aanpakken van de situatie? Neem dan contact op met de arbeidsjuristen van acconavm via juristen@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier. U kunt natuurlijk ook altijd een afspraak maken op een kantoor bij u in de buurt.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Disfunctioneren werknemer whitepaper - december 2021.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sanne Mulder Senior Juridisch Adviseur Accon avm
Sanne Mulder (Senior Juridisch Adviseur)
Als specialist arbeidsrecht heeft Sanne Mulder afgelopen jaren veel ondernemers bijgestaan en geadviseerd in ontslagzaken, bij arbeidsvoorwaarden, concurrentiebeding etc. Als advocaat trad zij namens hen op in procedures en onderhandelingen. Wat zij belangrijk vindt: eraan bijdragen dat je als werkgever niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En mocht dat toch zo zijn, ook dan zal zij ondernemers op professionele wijze met gedegen juridisch advies terzijde staan. Hebt u een vraag voor Sanne? Neem contact met haar op.


<< terug naar overzicht