Werking DBA uitgesteld: wat betekent dat voor mij?

DBA

Het kabinet heeft de werking van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) uitgesteld. Door onduidelijkheid over de opvolger van de VAR-verklaring is er veel onrust ontstaan onder opdrachtgevers en zzp’ers. Het is zelfs zo dat sommige bedrijven stoppen met het inhuren van zzp’ers, omdat ze bang zijn voor boetes van de Belastingdienst.

Wat houdt de wet DBA ook alweer in?

Sinds 1 mei kunnen opdrachtgevers en zzp’ers een contract afsluiten waar hun werkrelatie in staat beschreven. Hierdoor is het makkelijker om te controleren of de zzp’er ook daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer werkzaam is. Als dit niet het geval is, kunnen zowel de opdrachtgever als de zzp’er verantwoordelijk worden gehouden.

De Belastingdienst heeft op haar website goedgekeurde modelovereenkomsten geplaatst die opdrachtgever en zzp’er kunnen gebruiken. Omdat deze modelovereenkomsten vijf jaar geldig zijn kan er in principe, wanneer blijkt dat niet volgens contract gewerkt is, ook tot vijf jaar na het moment van ingang nageheven worden. Gebruik van een modelovereenkomst is overigens niet verplicht als er geen twijfel bestaat over de werkrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er.

En nu?

Het kabinet gaat de komende tijd onderzoeken of het arbeidsrecht moet worden aangepast om deze beter aan te laten sluiten bij de praktijk. Daarbij wordt gekeken hoe een concretere of andere invulling gegeven kan worden aan de criteria van ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’. Voor een volgend regeerakkoord hoopt het kabinet de resultaten hiervan te presenteren.

Wat betekent dit voor mij?

De Belastingdienst deelt tot 1 januari 2018 geen boetes of naheffingen uit aan opdrachtgevers en zzp’ers als er ongewild fouten zijn gemaakt in de modelovereenkomsten. Handhaven na 1 januari 2018 wordt op tijd aangekondigd en zal niet met terugwerkende kracht plaatsvinden.

Tegen kwaadwillenden wordt wel opgetreden. Volgens staatssecretaris Wiebes zijn dit opdrachtgevers en zzp’ers die een duidelijke werkgevers-werknemersrelatie hebben waarbij geen sprake is van zelfstandig ondernemen.

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht