Werkgevers opgelet: WAB to do!

6 tips voor een goede voorbereiding op de Wet arbeidsmarkt in balans

Werkgevers opgelet: WAB to do!

Nog een paar maanden, dan is het 1 januari 2020 en wordt de Wet arbeidsmarkt in balans ingevoerd. Hoe ver bent u met uw voorbereiding? Er verandert veel de komende tijd. Zeker als u met flex- en oproepkrachten werkt. Daarom geven we u zes tips waar u direct mee aan de slag kunt. En hebt u vragen? We helpen u graag.

Tip 1: De ketenregeling verandert, inventariseer uw tijdelijke arbeidscontracten

Het is verstandig om nu alvast de arbeidscontracten te inventariseren:

  • Welke tijdelijke arbeidscontracten hebt u?
  • Wanneer is de keten begonnen?
  • Wanneer loopt het huidige contract af?
  • Zit de werknemer in het eerste, tweede of derde contract?

Ga na welke opties voor verlenging u hebt en wat dit voor u betekent. Benut op een slimme manier de mogelijkheden van het overgangsrecht. Neemt u de nieuwe werknemers aan, dan kunt u nu al rekening houden met de nieuwe ketenregeling. Denk om de nieuwe regels aangaande de transitievergoeding en de hoge WW-premie. Weeg de voor- en nadelen bewust tegen elkaar af voordat u een werknemer een contract toezegt. Zo voorkomt u dat u onnodig tegen problemen aanloopt.

Tip 2: Oproepkrachten hebben recht op een contract met vaste uren, hoe dan?

 De regels ten aanzien van oproepkrachten gaan aanmerkelijk veranderen. Ga alvast na of u zogenaamde nul-urenwerknemers of werknemers met een min-max contract in dienst heeft. Na twaalf maanden werken hebben zij recht op een contract met vaste uren.

Bent u bereid om hen een arbeidsaanbod met een vaste gemiddelde arbeidsomvang aan te bieden? Zo niet, bekijk dan alvast of afscheid nemen mogelijk is, of zorg ervoor dat de contractperiode onder de twaalf maanden blijft, of sluit een ander soort contract.

Ook de oproepregels veranderen:

  • Wanneer u een oproep doet kort (dat wil zeggen binnen vier dagen) voor aanvang van het rooster, mag de werknemer nee zeggen.
  • Trekt u een geaccepteerde oproep binnen vier dagen voor aanvang van het rooster in of wijzigt u deze, dan houdt de werknemer recht op loon over de oproep.

Pas daarom uw planning en werkwijze aan de nieuwe regels aan en voorkom dat u onnodig loon verschuldigd bent. Houd er ook rekening mee dat een oproepkracht straks met een opzegtermijn van vier dagen, of soms zelfs één dag, op mag zeggen. Kunt u het gat in zo’n geval makkelijk opvangen?

Tip 3: De regels ten aanzien van de WW-premie gaan veranderen. Doe de WAB-check!

Voor welke werknemers geldt straks de lage premie en voor welke de hoge? Bij welke contracten kunt u dit eventueel ten gunste veranderen? Hebt u werknemers die ooit op basis van een arbeidscontract voor bepaalde tijd in dienst zijn gekomen en waarvan de arbeidsovereenkomst vervolgens stilzwijgend is verlengd? Dan is het belangrijk om nog voor 1 januari 2020 het juiste arbeidscontract op te stellen. Zo kunt u voorkomen dat u onnodig de hoge WW-premie betaalt. Onze arbeidsjuristen helpen u graag hierbij.

Tip 4: De beloningsregels ten aanzien van payrolling gaan veranderen

In veel gevallen leidt dit tot een kostenstijging. Breng dit alvast bij uw payrollbedrijf in kaart en weeg af of u met payrolling wil doorgaan.

Tip 5: De transitievergoeding verandert, wilt u afscheid nemen van werknemers?

Ga nu alvast na van welke werknemers u eventueel afscheid zou willen nemen en per wanneer. Bereken het verschil in transitievergoeding tussen de oude regeling en de nieuwe regeling. Houd daarbij ook rekening met de maanden loon die u langer moet doorbetalen, naarmate u langer wacht. Wat is de meest gunstige berekening?

Tip 6: Extra tip, compensatie aanvragen voor de transitievergoeding van zieke werknemers?

Deze tip valt niet onder de Wet arbeidsmarkt in balans, maar is zeker van belang! Hebt u na 1 juli 2015 afscheid genomen van een langdurig zieke werknemer of hebt u een zieke werknemer met een slapend dienstverband? Dan kunt u mogelijk compensatie aanvragen voor de transitievergoeding. Alhoewel de Regeling Compensatie Transitievergoeding per 1 april 2020 ingaat, kunt u zich nu al voorbereiden. In deze blog geef ik hier uitgebreide tips over.

Uiteraard kunnen de adviseurs van acconavm u bij dit alles ondersteunen en van advies voorzien. Ons team van deskundige medewerkers staat voor u klaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw accountmanager of vul onderstaand formulier in.

WAB – Informatiebijeenkomsten

Komende tijd organiseren wij op diverse plekken in het land nog informatiebijeenkomsten over de WAB. U bent van harte welkom. Graag even aanmelden bij de bijeenkomst van uw keuze.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht