Werkgevers, dit zijn de regels voor geboorteverlof

partnerverlof

Op 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners uitgebreid. Partners kunnen dan maximaal vijf weken verlof opnemen. Wat betekent dit voor u als werkgever? Ik zet de belangrijkste informatie voor u op een rij.

Situatie 2019 vs. 2020

Tot 1 juli 2020 hebben partners recht op één werkweek verlof. Als werkgever betaalt u het loon gewoon door. De werknemer mag het verlof opnemen binnen vier weken na de geboorte van het kind.

Verwacht uw werknemer een kindje en wordt het op óf na 1 juli geboren? Dan heeft uw medewerker recht op aanvullend geboorteverlof. Partners krijgen maximaal vijf weken verlof (vijf keer het aantal werkuren per week). De werknemer mag het verlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte.

Hoe werkt het?

Om van het aanvullend verlof gebruik te maken, moeten partners wél eerst het geboorteverlof van één week hebben opgenomen. Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgen vaders geen salaris, maar een uitkering van het UWV.

Als werkgever moet u hiervoor een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Deze uitkering is maximaal 70 procent van het dagloon met een maximum van 70 procent van het maximumdagloon. Als u ervoor kiest om 70 procent van het loon tijdens het verlof door te betalen, mag u de UWV-uitkering zelf houden.

Meer informatie over de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

Wilt u meer weten over geboorteverlof of andere regels voor werkgevers? Neem contact op met onze juridisch adviseurs via onderstaand formulier. Of stuur uw vraag in via juristen@acconavm.nl.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht