Werken in het buitenland: fiscale aandachtspunten

Bent u werkgever en zendt u personeel uit naar het buitenland? Bent u werknemer en verricht u werkzaamheden in het buitenland? Het komt steeds vaker voor dat een werknemer, al dan niet op verzoek van zijn werkgever, gaat werken over de grens. Hoe werkt dat dan met sociale verzekering en inkomstenbelasting?

Een voorbeeld uit de praktijk

Rob heeft een technische achtergrond en werkt voor verschillende werkgevers in het buitenland. In 2014 en 2015 werkt Rob voor een multinational werkzaam in de olie- en gasindustrie. Voor zijn werkgever reist hij heen en weer tussen Nederland en Brazilië. Hij is dan een paar weken achtereenvolgens aan het werk op een schip in Brazilië om vervolgens weer een paar weken in Nederland te verblijven.

Rob schakelde acconavm in om hem te adviseren en te ontzorgen bij de fiscale aandachtspunten die van belang zijn bij dit grensoverschrijdende werken. Rob had de volgende vragen:

  • In welk land moet ik belasting betalen? En zo ja, hoeveel?
  • Waar ben ik sociaal verzekerd?
  • Ik heb een eigen woning in Nederland. Hoe benut ik mijn hypotheekrenteaftrek optimaal?
  • Waar dien ik in mijn situatie nog meer rekening mee te houden?

Rob: “Na een high-level analyse van mijn situatie heeft acconavm mij geadviseerd over de fiscale en sociale verzekeringsaspecten van mijn werkzaamheden in het buitenland. Het contact met acconavm en de belastinginspecteur verliep vlot en acconavm heeft mijn fiscale positie hierin geoptimaliseerd”.

In welk land moet ik belasting betalen?

Rob werkt zogezegd ‘op en af’ in Brazilië. Zijn huis in Nederland behoudt hij. Op basis van de Nederlandse belastingwetgeving dient Rob derhalve zijn wereldinkomen (ook het inkomen ontvangen voor zijn werkzaamheden in Brazilië) in zijn aangifte inkomstenbelasting aan te geven. Vervolgens dient in de aangifte voorkoming van dubbele belasting geclaimd te worden nu het heffingsrecht over het in Brazilië genoten inkomen is toegewezen aan Brazilië.

Waar ben ik sociaal verzekerd bij werken over de grens?

Omdat de werkgever van Rob niet in Nederland is gevestigd en hij een aaneengesloten periode van drie maanden uitsluitend werk heeft verricht voor de buitenlandse werkgever in Brazilië, valt Rob onder toepassing van de eenzijdige regeling en is hij niet verplicht verzekerd in Nederland voor de volksverzekeringen.

Ik heb een eigen woning in Nederland. Hoe benut ik mijn hypotheekrenteaftrek optimaal?

Rob heeft een eigen woning in Nederland, waar hij, als hij niet aan het werk is, verblijft en waar ook zijn fiscaal partner woont. Nu het heffingsrecht over het inkomen van Rob aan Brazilië wordt toegewezen, kan Rob in beginsel niet optimaal gebruik maken van hypotheekrenteaftrek tegen het hoogste belastingschijftarief. Om deze hypotheekrenteaftrek optimaal te benutten kan een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst om deze “niet-benutte” hypotheekrente door te schuiven. Dit verzoek is toegekend, waardoor Rob de hypotheekrenteaftrek kan benutten in een volgend belastingjaar waarin hij voldoende Nederlands inkomen heeft.

Ondersteuning bij grensoverschrijdend werken / High-level check

Het hangt af van de feiten en omstandigheden in uw specifieke geval hoe de belastingwetgeving toegepast dient te worden. Bent u werkgever en zendt u personeel uit naar het buitenland? Bent u werknemer en verricht u werkzaamheden in het buitenland? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde buitenland adviseurs via international@acconavm.nl of download onze whitepaper met meer achtergrondinformatie.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Werken in het buitenland fiscale aspecten whitepaper - september 2016.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht