Welke kosten zijn aftrekbaar?

Over werkkleding, zakenlunches en aktetassen

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen. Zo heb je vast wel eens in de wandelgangen gehoord dat je werkkleding van de belasting af mag trekken. Maar betekent dat dat je dat leuke zakelijke colbertje daar ook onder weg kunt schrijven?

De belastingdienst omschrijft zakelijke kosten als ‘kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben’. Maar wat valt dan precies onder die noemer?

 • Werkkleding is inderdaad 100 procent aftrekbaar, maar de belastingdienst ziet niet zomaar elke zakelijke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Dat moet duidelijk blijken, zoals bijvoorbeeld bij een uniform of overall het geval is. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Dat leuke colbertje kun je dus wel vergeten.
 • Aktetassen en dergelijken mag je wel volledig aftrekken, zonder dat je er een beeldmerk op hoeft te zetten.
 • Voedsel, drank, genotmiddelen, representatiekosten, congressen, seminars en studiereizen mogen – inclusief reis- en verblijfkosten – worden afgetrokken. Let wel: er geldt een drempel van 4.400 euro. Dus alleen de kosten die boven dat bedrag uit komen zijn aftrekbaar. Onder voedsel vallen bijvoorbeeld zakenlunches en -diners en ook de fooien. Onder genotmiddelen vallen ook sigaretten en sigaren. Bij representatiekosten moet je denken aan de kosten van recepties, feestjes en ander zakelijk vermaak. Als je echter een vaartuig inzet voor representatieve doeleinden, mag je dat weer niet aftrekken.
 • Wanneer je thuis een werkruimte hebt, mag je de kosten daarvoor niet aftrekken. Er zijn echter uitzonderingen. Om te kijken of jij zo’n uitzonderingsgeval bent, kun je contact opnemen met de belastingdienst. De huur van je bedrijfsruimte en de kosten voor de inrichting daarvan zijn wel volledig aftrekbaar.
 • Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor de zakelijke gesprekken die je voert juist weer wel.
 • Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.
 • Verhuiskosten en kosten voor huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar.
 • De auto van de zaak is beperkt aftrekbaar, net als de zakelijke kosten die je maakt met je eigen auto.
 • Alle kosten die je hebt gemaakt om te kunnen starten als zzp’er zijn aftrekbaar. Zolang maar duidelijk is dat je de kosten met dat doel gemaakt hebt. Denk aan het geld dat je uit hebt gegeven aan marktverkenning en het inwinnen van adviezen.
 • Andere kosten die volledig aftrekbaar zijn zijn: verzekeringen, onderhoudskosten, inschrijving in het handelsregister, briefpapier en ander correspondentiemateriaal en adviezen over de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Dit is een bericht van Acconline

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht