Welke informatie moet er in uw webshop staan?

informatie webshop

Bent u houder van een webshop in Nederland? Weet u welke informatie er op uw website hoort te staan? Uw webshop moet aan verschillende juridische eisen voldoen. De belangrijkste informatieplichten voor Nederlandse webshops vertellen we u hier. Besteed er aandacht aan, bij het niet naleven kunnen hoge boetes worden opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).  

Informatie over uw webshop

Op uw website moet u duidelijk de naam, rechtsvorm, het bezoekadres en contactgegevens van uw onderneming vermelden. Ook is het van belang dat het KvK- en btw-nummer op de website staan.

Richt uw webshop zich bijvoorbeeld ook op Duitse klanten, dan worden nog meer eisen gesteld. In een zogenoemd Impressum moet naast de hiervoor genoemde informatie, ook vermeld worden wie de bestuurders van de onderneming zijn. Vermeldt u deze informatie niet op de website, dan kan dit leiden tot een boete van de Duitse overheid.

Informatie over uw producten of diensten

Bij ieder product of dienst dient u te vermelden wat de belangrijkste kenmerken zijn. De consument moet een goede beoordeling van het aanbod kunnen maken, voordat hij iets koopt. Belangrijk is ook dat u de totaalprijs inclusief btw, verzendkosten en eventuele overige kosten vermeldt.

Informatie over levering

Informatie over de levertermijn en de wijze van leveren vermeldt u duidelijk op de website.

Informatie over betaling

Wist u dat u de consument niet mag verplichten om de volledige aankoopprijs vooruit te betalen? Naast volledige vooruitbetaling via iDeal moet u ook een optie aanbieden waarbij de consument het bedrag niet volledig vooraf hoeft te betalen. U kunt hierbij denken aan betaling onder rembours of via een acceptgiro.

Informatie over het recht van retour in een whitepaper

Een klant heeft het wettelijke recht om een product binnen 14 dagen zonder opgave van reden aan te melden voor retour. Na deze periode heeft klant nog eens 14 dagen de tijd om het product daadwerkelijk terug te sturen. Informeert u de klant niet over dit ontbindingsrecht, dan wordt deze periode zelfs verlengd tot 12 maanden. In onze whitepaper: Webshops: het recht van retour vertellen we u meer over webshops die leveren aan consumenten. Via onderstaand formulier kunt u de whitepaper kosteloos aanvragen.

Informatie over privacy rechten

In een wereld waar digitalisering toeneemt, wordt privacy steeds belangrijker. Privacywetten, zoals de bekende AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) vereisen dat u de bezoekers van uw webshop informeert over hun privacy rechten. Zo moet u uw bezoekers vertellen waar u hun gegevens voor gebruikt, hoe lang u deze gegevens bewaart en of de gegevens al dan niet worden doorgegeven aan andere bedrijven.

De regels omtrent de informatieplichten zijn complex. Heeft u vragen over de informatieplichten voor webshops in Nederland? Neemt u dan contact op met onze juridisch adviseurs via onderstaand adviesformulier. Wij brengen graag u en uw onderneming verder.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Webshops het recht van retour whitepaper - mei 2019.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht