Wees op uw hoede voor de praktijken van ‘energiecowboys’

energiecowboys

De Autoriteit Consument & Markt doet haar best om ze aan te pakken, maar toch zijn de gewiekste energiecowboys momenteel weer volop actief. Op manipulatieve wijze proberen ze vooral consumenten en kleine ondernemers een contract aan te smeren. Daarbij overschrijden ze regelmatig de grenzen van de wet. Kunt u nog van deze contracten afkomen?

Een veelvoorkomend trucje

Een veelvoorkomende methode is dat een energieverkoper een consument of ondernemer opbelt en tijdens het telefonische gesprek een sms of e-mail stuurt. Hierin staat dan een linkje. Als u het linkje opent, zit u vervolgens vast aan een contract. Althans, dat beweert de energieverkoper.

Maar wat zegt de wet?

Voor iedere overeenkomst geldt dat er een geldig aanbod en een geldige aanvaarding van dit aanbod moet zijn. In dit geval focussen we op de aanvaarding. Hebt u het aanbod van de energieverkoper aanvaard? Daarvoor is vereist dat u dit aanbod ook wilde aanvaarden en dat u dit hebt verklaard.

Stelt u zich voor dat het voor u onduidelijk was dat u met het openen van het linkje gebonden zou zijn aan een contract. Met andere woorden: u wilde dit dus niet. Dan is er geen aanvaarding en dus geen overeenkomst. De wet maakt echter een uitzondering: indien de wederpartij erop mocht vertrouwen dat u wel het aanbod aanvaardde, dan is er toch een overeenkomst. Het komt hier dus vooral aan op wat er precies in de betreffende sms of e-mail met het linkje staat en de uitlatingen van de energieverkoper. Het kan bij dat laatste nuttig zijn om de bandopnames van het telefoongesprek op te vragen bij de energieverkoper. Het is aan te bevelen om, mocht u daartoe in staat zijn, het gesprek zelf op te nemen.

Handelt u als consument?

Dan hebt u nog meer rechten. Zo moet een energiecontract bij levering aan consumenten schriftelijk overeen zijn gekomen. Een linkje in een sms of e-mail voldoet daar niet aan. Dit betekent dat er dan dus geen contract bestaat. En als er wel een geldig contract is, hebt u als consument de mogelijkheid om het contract binnen twee weken te annuleren. De energiecowboys zijn zich goed bewust van de rechten van consumenten en daarom hebben ze vaak kleine ondernemers als doelwit.

Indien deze ondernemers de energie voornamelijk privé gebruiken, dan handelen ze echter wel degelijk als consument en zijn dus ook de consumentenbepalingen van toepassing. Het is dan ook aan de energieverkopers om in geval van twijfel enig onderzoek te doen. Een laag energieverbruik kan bijvoorbeeld reden voor zulke twijfel opleveren. Dit wordt door de zogenaamde ‘energiecowboys’ echter niet altijd nageleefd.

Wees op uw hoede!

Wees dus op uw hoede voor zulke praktijken. Mocht u toch ‘vastzitten’ aan een ongewenst contract, schakel dan tijdig een jurist in. De juristen van acconavm kunnen u hierbij van dienst zijn. Maak gebruik van onderstaand contactformulier, mail naar juristen@acconavm.nl of neem contact op met een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht