Warm bad voor werknemer én werkgever: meer ruimte in de werkkostenregeling (WKR)

Per 1 januari 2020 wordt de vrije ruimte van de WKR verhoogd van 1,2 procent naar 1,7 procent voor loonsommen tot 400.000 euro. Daarboven blijft het percentage ongewijzigd. Als werkgever is er dus 2.000 euro meer onbelast te vergoeden aan uw werknemers.

Goed om te weten: een overschrijding van de vrije ruimte hoeft u pas in het tweede tijdvak ná overschrijding aan te geven voor de loonbelasting. De betaling van de heffing vindt dan vanzelfsprekend nog een tijdvak later plaats.

VOG niet ten koste van vrije ruimte

Vanaf 2020 kunt u als werkgever de kosten van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) onbelast vergoeden aan uw werknemer. Dit is een gerichte vrijstelling en gaat dus niet ten koste van de vrije ruimte.

Overige wijzigingen:

  1. Producten eigen bedrijf

Als werkgever mag u werknemers 20 procent korting geven op producten uit het eigen bedrijf, met een maximum van 500 euro per jaar per werknemer. De Belastingdienst bepaalt de waarde van deze producten vanaf nu op basis van de verkoop- of winkelwaarde, inclusief btw. Eerder werden deze producten gewaardeerd op de prijs die aan derden wordt doorberekend.

  1. Boetes en dwangsommen

Per 2020 worden vergoede boetes en dwangsommen niet meer als eindheffingsloon aangemerkt. Deze worden dan op de reguliere wijze verloond.

  1. Bijtelling op fiets van de zaak

Stelt u een fiets ter beschikking aan uw medewerkers? Per 2020 moet u hiervoor de regels van een auto van de zaak aanhouden. Er komt een forfaitaire bijtelling van 7 procent van de factuurwaarde van de fiets, als er ook sprake is van privégebruik.

Het is ook mogelijk om een fiets te vergoeden via de vrije ruimte van de WKR. Hierdoor hebt u geen bijtelling.

  1. Vrijwilligersvergoeding

Het maximumbedrag aan vrijwilligersvergoeding is nu bepaald op 170 euro per maand met een maximum van 1.700 euro per jaar. Dit bedrag wordt vanaf 1 januari 2020 jaarlijks geïndexeerd.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht