Wanneer verstuur je een creditfactuur?

Creditfactuur

Het kan zijn dat je iets in rekening hebt gebracht, dat later verrekend moet worden. Bijvoorbeeld doordat jouw dienstverlening (gedeeltelijk) niet heeft plaatsgevonden. In dat geval verstuur je een creditfactuur naar je klant.

Een creditfactuur is een correctie van het factuurbedrag van een al verstuurde factuur. Je stuurt een creditfactuur dus als een klant je minder is verschuldigd dan in eerste instantie is gefactureerd. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als de klant zijn bestelling annuleert of terug stuurt. Of als je de klant achteraf een korting wil aanbieden.

Is het noodzakelijk om een creditfactuur te versturen?

Ja, is dit noodzakelijk. Als je geen creditfactuur verstuurt, klopt je administratie niet. Je maakt door de creditfactuur je omzet en btw in je administratie weer kloppend. Je kunt niet zomaar je klant opbellen om te zeggen dat hij niet hoeft te betalen. De oorspronkelijke factuur blijft dan namelijk gewoon open staan. Wanneer je controle van de Belastingdienst krijgt, is het van belang dat je administratie correct is.

Voorbeeld

Stel dat je een factuur naar een klant hebt gestuurd van € 400. Je komt er later achter dat het bedrag € 350 moet zijn. Je stuurt de klant dan een creditfactuur van € 50. Heeft de klant de oorspronkelijke factuur nog niet betaald, dan kan hij bij de betaling de factuur en creditfactuur verrekenen, door het juiste bedrag over te maken (€ 350). Wanneer de klant de oorspronkelijke factuur al wel heeft betaald, dan stort jij het bedrag van € 50 terug.

Tips voor een creditfactuur

  • In een creditfactuur moet je verwijzen naar de oorspronkelijke factuur, bijvoorbeeld door vermelding van het factuurnummer.
  • De opzet van een creditfactuur komt overeen met de opzet van een normale factuur. Het enige verschil is dat het bedrag op een creditfactuur negatief is. Maak de bedragen dus negatief en vermeld eventueel in de titel dat het om een creditfactuur gaat.
  • De factuur en creditfacturen moeten beide alle wettelijke factuureisen bevatten.
  • Sommige ondernemers gebruiken een aparte nummering voor creditfacturen. Dit is echter niet verplicht. Je kunt ook gewoon doornummeren. Als je vaak creditfacturen verstuurt, is een aparte nummering aan te raden.
  • Als de oorspronkelijke factuur btw bevatte, dan heeft de creditfactuur dat ook. Let op, dit is dan wel een negatief bedrag.

Creditfacturen maken met Acconline

Wil je gemakkelijk zelf (credit)facturen maken en versturen naar klanten? Sluit dan de module online facturatie af als je kiest voor het online boekhoudprogramma Acconline. Met één muisklik zet je een aangemaakte factuur om naar een creditfactuur.

Heb je vragen of wil je meer informatie over Acconline en de online facturatie module, stuur dan een e-mail naar servicedesk@acconline.nl of bel 088 – 66 44 999.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht