Waarom úw onderneming verkopen aan de concurrent?

onderneming verkopen

U denkt er vast wel eens aan. Hoe lang wil ik nog doorgaan met ondernemen? Wat is het juiste moment om mijn bedrijf te verkopen en wie zou mijn bedrijf überhaupt willen kopen?

Wellicht heeft u úw onderneming allang voorbereid op een verwachte of onverwachte verkoop. U heeft een heldere toekomstvisie, het rendement is optimaal, de structuur is overzichtelijk, uw machinepark is up to date en de debiteuren worden snel geïnd. De verhouding junioren, medioren en senioren is optimaal. Met de grootste klanten zijn meerjarige contracten afgesloten, de onderneming is niet afhankelijk van de directie, personeel of leveranciers en ga zo maar door. Of zit u nog niet in deze voorbereidingsfase van mogelijke verkoop van úw onderneming?

Als u zover bent om uw onderneming te verkopen, heeft u er dan wel eens over nagedacht om uw onderneming aan de concurrent te verkopen? Voor uw concurrent is uw bedrijf wellicht een interessante kans. De concurrent kan bijvoorbeeld zijn eigen marktpositie versterken, synergievoordelen realiseren of gebruik maken van een nieuwe technologie die úw onderneming heeft ontwikkeld. Een reden van de concurrent kan ook zijn dat hij op die manier klanten in verschillende segmenten kan bedienen. Of hogere inkoopkortingen kan bedingen. Er zijn tal van redenen te benoemen waarom het voor de concurrent interessant kan zijn om úw onderneming te kopen.

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen om uw onderneming te verkopen aan een concurrent. In het kort is het volgende uitgelicht:

Mogelijke voordelen:

  1. Hogere verkoopprijs door mogelijk verwachte synergievoordelen;
  2. Korte tot geen inwerkperiode door bekendheid met de branche;
  3. De kans op snel cash is mogelijk groter dan als uw onderneming verkocht wordt aan een personeelslid of familielid.

Mogelijke nadelen:

  1. Identiteit, cultuur en bedrijfsnaam verdwijnt mogelijk door integratie;
  2. Concurrentiegevoelige informatie wordt prijsgegeven;
  3. Soms geen serieuze koper, maar slechts een kijkje in de keuken.

Graag denken wij met u mee om in beeld te brengen wat voor úw onderneming de voor- en nadelen zijn om aan de concurrent te verkopen. Uiteraard kunnen wij ook een stap eerder met uw meedenken. Hoe kan ik mijn onderneming verkoop klaar maken en extra waarde creëren? Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op via corporatefinance@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht