Voorkom verrassingen: controleer uw algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Bij een juridisch geschil tussen twee partijen stelt bijna iedere jurist als eerste de vraag: ‘Maakt u gebruik van algemene voorwaarden?’. Dit geeft maar aan hoe belangrijk dit is. Ik adviseer u om altijd gebruik te maken van algemene voorwaarden. In deze blog vertel ik u graag meer over het belang ervan en wat de juristen van acconavm hierin voor u kunnen betekenen.

Waarom algemene voorwaarden?

Met algemene voorwaarden is het voor uw klant of opdrachtgever direct duidelijk wat de geldende afspraken zijn. Algemene voorwaarden zorgen voor efficiëntie en voorkomen onnodig langdurig onderhandelen met uw klant of opdrachtgever. U bent overigens niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren, maar ik adviseer u om dit wel te doen. Ik zie het als noodzakelijk voor een goede bedrijfsvoering.

Hanteer de juiste voorwaarden

Algemene voorwaarden hebben veelal betrekking op betaling, levering en aansprakelijkheid. U kunt deze toepassen bij iedere overeenkomst die u sluit. Juist omdat ze op zoveel manieren toepasbaar zijn, is het belangrijk dat u voorwaarden hanteert die volledig aansluiten bij uw onderneming. Doet u dit niet, dan brengt dat de nodige risico’s met zich mee.

Een goede vastlegging

De wet stelt strenge eisen aan het gebruik van algemene voorwaarden. Voldoet u hier niet aan? Dan kan een beding of zelfs de hele set voorwaarden door de wederpartij worden vernietigd. Ook kan de rechter besluiten dat uw algemene voorwaarden niet van toepassing zijn of dat de overeenkomst überhaupt niet tot stand is gekomen. Een goede vastlegging én een juiste terhandstelling van de algemene voorwaarden zorgen ervoor dat u niet voor dit soort verrassingen komt te staan.

Informatieplicht

Hoe zorgt u nu voor een goede vastlegging? Daarvoor moet u ten eerste voldoen aan de informatieplicht. Dat wil zeggen: u moet uw klanten of opdrachtgevers informeren over uw algemene voorwaarden. En de wederpartij moet deze (kunnen) accepteren. De regels die gelden voor deze vereisten hangen af van de specifieke situatie. Denk daarbij aan de grootte van de wederpartij en de manier waarop de overeenkomst tot stand komt. Ook gelden online andere regels dan offline.

Inhoudstoetsing

Ten tweede moeten uw algemene voorwaarden voldoen aan een inhoudstoetsing. Hierbij is het belangrijk om te bepalen met welke doelgroepen u handelt en in welke branche u actief bent. Voor overeenkomsten met consumenten (B2C) gelden namelijk andere (beschermings)regels dan voor overeenkomsten met een andere onderneming (B2B). Bedient u beide doelgroepen? Dan is het van belang om de algemene voorwaarden hierop af te stemmen.

Wij staan voor u klaar

Hebt u hulp of advies nodig bij het opstellen of controleren van uw algemene voorwaarden? De juristen van acconavm zijn er voor u, ongeacht in welke branche u actief bent. Ook voor hulp met specialistische algemene voorwaarden staan wij voor u klaar.

Toetsing

Maakt u al gebruik van algemene voorwaarden? Dan toetsen wij deze graag voor u. We onderwerpen de door u opgestelde voorwaarden aan een grondige, juridische keuring. Daarna lichten wij in een persoonlijk gesprek toe of deze voldoen aan alle wettelijke vereisten. Ook adviseren wij u over eventuele aanpassingen of toevoegingen.

Opstellen

Hanteert u op dit moment nog geen algemene voorwaarden? Dan maken wij graag kennis met u en uw onderneming. Wij stellen algemene voorwaarden op die volledig aansluiten bij uw onderneming. Naast de algemene voorwaarden ontvangt u van ons een op maat gemaakte handleiding waarin wij de artikelen toelichten en uitleggen hoe u deze kunt toepassen.

Schakel een jurist in

Wilt u algemene voorwaarden laten toetsen, laten opstellen of hebt u een andere juridische vraag? Neem contact op met onze juristen via juristen@acconavm.nl. Of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Uiteraard kunt u ook altijd een afspraak maken bij een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Matthijs Velkers
Matthijs Velkers (Juridisch Adviseur)
Als ‘specialistische generalist’ adviseert Matthijs zijn klanten in de agro- en mkb-sector op het gebied van civiel-, bestuurs- en ondernemingsrecht. Ook behartigt hij hun belangen in juridische geschillen en procedures. Zijn ervaring als jurist op een advocatenkantoor komt hierbij goed van pas. U kunt bij Matthijs terecht met uiteenlopende juridische vraagstukken, hij maakt het zich snel eigen. Zijn absolute specialisme is een interessante: het verkeersrecht en transportrecht. U vindt Matthijs op meerdere kantoren in Noord – Nederland. Zijn missie is om de ondernemer volledig te ontzorgen.


<< terug naar overzicht