Voorkom belastingrente: doe tijdig aangifte

Belastingrente

De huidige bankrente is historisch laag. Negatief, zelfs. Daarentegen is de belastingrente vrij hoog. Het kan daardoor voordeliger zijn om een hoge voorlopige aanslag te betalen. Door uw belastingbetaling vroegtijdig te doen, voorkomt u dat u nu een negatieve bankrente én na de definitieve aanslag een hoge belastingrente betaalt.

Hoogte belastingrente

De belastingrente is gelijk aan de zogenaamde wettelijke rente. Voor de inkomstenbelasting bedraagt het minimum bedrag 4 procent per jaar. Vanwege de coronacrisis werd deze belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01 procent. Maar sinds 1 oktober 2020 is het weer de normale 4 procent. Voor de vennootschapsbelasting is de belastingrente sinds 1 januari 2022 weer terug op het oude niveau: 8 procent per jaar. Dit was in verband met de coronacrisis tijdelijk 4 procent.

Wanneer belastingrente betalen?

U betaalt belastingrente over aanslagen die de Belastingdienst niet op tijd kan vaststellen. Dit komt voor wanneer u geen of een te lage voorlopige aanslag hebt gedaan over een belastingjaar. Na de definitieve aanslag wordt berekend hoeveel rente u nog moet betalen.

Periode belastingrente

Normaal gesproken begint de berekening van de belastingrente (indien uw boekjaar gelijk loopt aan het kalenderjaar) vanaf 1 juli na afloop van het belastingjaar. En loopt door tot zes weken na de dagtekening van de belastingaanslag. De berekening van de belastingrente stopt 19 weken nadat de Belastingdienst de aangifte heeft ontvangen. Of 14 weken nadat de Belastingdienst een verzoek tot opleggen of aanpassen van een voorlopige aanslag heeft ontvangen.

Gebroken boekjaar

Hebt u als ondernemer een gebroken boekjaar? Dan wordt de betalingsrente voor de vennootschapsbelasting in rekening gebracht vanaf de eerste dag van de zevende maand die volgt op de afloop van het boekjaar. Bijvoorbeeld: als uw boekjaar eindigt op 1 juli 2021, dan wordt vanaf 1 januari 2022 belastingrente berekend.

Hoge bankrente

In het verleden, toen banken nog een hoge rente gaven, was het in sommige gevallen juist wel voordelig om belastingrente te betalen. U hield uw vermogen dan zo lang mogelijk op de bank, ontving daar rente over, en betaalde vervolgens minder belastingrente. Nu is dat omgedraaid. Houdt u nu geld op de bank, dan betaalt u daar vaak rente over. Moet u dan ook nog belastingrente betalen, dan betaalt u in feite dubbele rente. Voorkom dus dat u belastingrente betaalt!

Voorkom belastingrente

U betaalt géén belastingrente als u de aangifte inkomstenbelasting doet voor 1 mei 2022. Of de aangifte vennootschapsbelasting voor 1 juni 2022. Én als de Belastingdienst de gegevens uit de door u ingediende aangifte ongewijzigd overneemt. Vraag dus vóór 1 mei 2022 een voorlopige aanslag inkomsten-/vennootschapsbelasting aan. Uw acconavm adviseur helpt u hier graag bij.

Neem contact op

Hebt u vragen of behoefte aan advies over uw belastingaanslag of belastingrente? Neem contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken bij een acconavm kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht