Voordeurdelen als ondernemer? Let op de kleintjes!
Kantoor- en productiefaciliteiten delen scheelt kosten en verspilling. Genoeg redenen om er serieus na te denken over de kansen en risico’s.
Hoe vaak zijn uw werkplek en vergaderruimte bezet? In het gemiddelde Nederlandse bedrijf niet meer dan veertig tot vijftig procent. De helft van de tijd draaien verwarming, verlichting en koffiemachines dus vergeefs. Jammer van de kosten, maar ook weinig duurzaam. Dat kan anders. Door huisvesting en faciliteiten te delen. Kostenbesef en een nieuw maatschappelijk besef gaan hiermee samen.
ZZp’ers die samen een werkplek afnemen, huurders in een bedrijfsverzamelgebouw die faciliteiten delen, ondernemingen die meters en apparatuur onderverhuren die na een reorganisatie zijn overgebleven: de mogelijkheden zijn legio. Maar dat geldt ook voor risico’s. Een paar belangrijke richtlijnen:
- Maak duidelijke afspraken. Wie, kan wanneer, wat gebruiken; hoe worden servicekosten en dergelijke verdeeld, et cetera.
- Check bij verhuurder en gemeente. Staat het verhuurcontract wel onderhuur toe; hoe zit het met bestemmingsplannen, milieuwetgeving en dergelijke? Zorg voor schriftelijke toestemming van verhuurder en autoriteiten voordat u ruimte of faciliteiten aanbiedt.
- Regel de aansprakelijkheid. Hoe gaat u om bij eventuele schade; zijn de verzekeringen afgestemd op meervoudig gebruik van ruimten, faciliteiten en alarmsystemen?
- Bouw beslismomenten in. Wie met voordeurdelen begint doet er goed aan kortlopende contracten af te sluiten. Bevalt het niet, dan zit u niet jarenlang vast aan een ongewenste situatie.
De juridisch adviseurs van accon■avm kunnen de contracten voor u beoordelen of opstellen. Via onderstaand contactformulier komt u met hen in contact.
Advies nodig rondom dit onderwerp?Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
<< terug naar overzicht