Vijf valkuilen bij samenwerken

Valkuilen samenwerken

Het komt vaak voor dat ondernemers samenwerkingen met elkaar aangaan. Meestal zijn de verwachtingen erg hoog, maar de resultaten kunnen nog wel eens tegenvallen. Hieronder vind je vijf valkuilen waardoor samenwerkingen vaak niet succesvol zijn. Doe er je voordeel mee!

1. Er wordt niets vastgelegd

Het voelt voor veel partners die gaan samenwerken erg formeel om dingen vast te leggen op papier, vooral als ze elkaar goed kennen of vrienden zijn. Toch is het erg belangrijk om zaken vast te leggen. Denk hierbij aan geld, groei en winstverdeling. Het is verder goed om geldstromen uit te werken. Hoe verdeel je de opbrengsten en kosten? Wanneer je een samenwerkingsovereenkomst afsluit, zorg er dan voor dat je dat ook goed doet en dat het juridisch correct is.

2. Geen duidelijke verdeling wie wat beslist

Het is belangrijk dat er een duidelijke verdeling is met betrekking tot taken en bevoegdheden. Wie gaat over de communicatie, wie gaat over investeringen etc. Het is prima om samen te overleggen, maar uiteindelijk moet iemand de knoop doorhakken.

3. Jullie samenwerking wordt beëindigd of uitgebreid

Wanneer jij of je partner de samenwerking wilt beëindigen, is het van belang dat jullie hier samen goed uitkomen. Ook hierbij geldt dat het het beste is als je dit al van tevoren besproken hebt en zaken hierover vastgelegd hebt. Wie krijgt bijvoorbeeld wat? Het kan ook zijn dat er juist een derde partner bij komt. De samenwerking kan hierdoor weer volledig veranderen. Zorg ervoor dat je ook dan weer een duidelijke verdeling maakt wie waarvoor verantwoordelijk is.

4. Jullie hebben de verkeerde rechtsvorm gekozen

Denk na over de rechtsvorm die het beste voor jullie is en laat je hierin adviseren. Soms wordt bijvoorbeeld al snel voor een vennootschap onder firma (VOF) gekozen, terwijl het wellicht beter was geweest als elk van de partners een eigen eenmanszaak start.

5. Communicatie

Wanneer je een samenwerking aangaat, is het belangrijk dat je open, transparant en duidelijk met elkaar communiceert. Zonder goede en open communicatie wordt een samenwerking niet succesvol.

Dit is een bericht van Acconline

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht