Vijf dure fouten met bedrijfsauto’s die u nooit meer maakt

Staar u niet blind op aanschafkortingen en reclamekreten voor zuinige auto’s. Bereken de kosten voor alle aspecten van automobiliteit. De belangrijkste fouten die u moet vermijden op een rij: Bedrijfsauto’s

Niet letten op het rijgedrag van medewerkers

Vrachtwagenchauffeurs krijgen les in duurzaam rijden: voorzichtig met het gas, tijdig schakelen, niet remmen als een Schumacher. Als u ‘gewone’ zakelijke rijders vergeet te stimuleren om slimmer te rijden, scheelt u dat gewoon geld (meer verbruik, hogere onderhoudskosten). Op de websites van leasemaatschappijen en maatschappelijke organisaties vindt u een schat aan informatie die u aan medewerkers kunt doorgeven.

Een goede auto verkeerd gebruiken

Een vertegenwoordiger die jaarlijks 60.000 kilometer rijdt, zal best graag een ‘stekker-hybride auto willen rijden vanwege de vriendelijke bijtelling. Maar zonder opladen komt de gemiddelde elektrische auto niet verder dan enkele tientallen kilometers en dus zal in dit geval de brandstofrekening onverwacht hoog zijn. Zeker als u beseft dat de meeste hybride auto’s helaas een veel hoger brandstofgebruik hebben dan de fabrikanten beloven. Zorg ervoor dat een voertuig wordt gebruikt waarvoor ‘ie bedoeld is. Een bestelwagen die alleen voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, is zonde van ’t geld. En als deze te zwaar wordt belast, merkt u dat in bovengemiddeld brandstofverbruik.

Bezuinigen op onderhoud

Onderhoud van bedrijfsauto’s is helaas duur, maar slecht of te laat onderhoud is nog veel duurder. Een kaduuk luchtfilter merkt u direct in het brandstofverbruik en een lage bandenspanning kost al snel bijna vijf procent meer benzine of diesel. Bij een paar auto’s op de weg scheelt dat meer dan de spreekwoordelijke slok op de borrel.

Niet nadenken over vervanging

In economisch krappe tijden is het logisch dat u wat langer wilt doorrijden met bedrijfsauto’s. Maar bedenk –en bereken- de kosten van een oud wagenpark, bijvoorbeeld als het gaat om onderhoud en efficiencyverlies als medewerkers regelmatig met een kapotte auto langs de weg of in de werkplaats staan. Bovendien worden auto’s met het jaar zuiniger en schoner. Hoe verhouden de brandstofkosten zich met de onderhoudskosten en afschrijving? De autobranche verkeert nog steeds in zwaar weer en goede deals zijn makkelijker binnen te halen dan ooit.

Onvoldoende administreren

In uw boekhouding vindt u informatie over onderhoudskosten, brandstofverbruik en afschrijving. Maar hebt u dat zicht ook echt per voertuig en berijder? Die informatie is van groot belang als u strategisch wilt beslissen over duurzame mobiliteit.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht