Vier netwerktips voor zzp’ers

Netwerktips

Netwerken is nuttig. Je kunt als zzp’er nieuwe klussen en opdrachtgevers binnenhalen. Haal je niet direct een opdracht binnen, dan kan netwerken toch nog positieve gevolgen hebben. Je hebt aan potentiële opdrachtgevers namelijk laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Het kan maar zo zijn dat je een aantal maanden later alsnog gebeld wordt. Wij geven je vier tips waardoor je succesvol kunt netwerken.

1. Online én offline netwerken

Voor een startende zzp’er is het aan te raden om op allerlei mogelijke manieren te gaan netwerken, dus zowel online als offline. Online kun je gebruik maken van social media, zoals Facebook, LinkedIn en Google+, of andere online communities. Bij offline kun je denken aan netwerkborrels, bijeenkomsten en beurzen. Ga niet zomaar klakkeloos naar alle bijeenkomsten, maar zoek uit waar contacten komen die voor jou interessant kunnen zijn. Je kunt beter naar één relevante bijeenkomst gaan in plaats van vier bijeenkomsten waar je niet de juiste mensen treft.

2. Bereid je voor

Als je naar een netwerkbijeenkomst gaat, dan is het goed om je voor te bereiden. Bedenk van te voren wat je wilt gaan vertellen, bijvoorbeeld aan de hand van een elevator pitch. Ook kun je ervoor zorgen dat je iets eerder aanwezig bent bij een bijeenkomst. Je kunt dan de deelnemerslijst nog even doornemen of eventueel een praatje aanknopen met de organisatie. Wie weet kan hij of zij je nog wel voorstellen aan interessante mensen.

3. Stap op mensen af

Misschien vind je netwerken wel eng. Je bent hierin echt niet de enige! Er zijn veel mensen die nerveus naar een netwerkbijeenkomst gaan en het spannend vinden om mensen aan te spreken. De kunst is om het toch gewoon te doen. De eerste stap zetten en jezelf introduceren is het meest spannend, maar je zult merken dat het makkelijker wordt als het ijs gebroken is. Blijf je het lastig vinden, ga dan op zoek naar iemand die het waarschijnlijk net zo spannend vindt als jij. Je zult zien dat diegene opgelucht is als jij een gesprek begint.

4. Houd contacten warm

Wanneer je na een netwerkbijeenkomst thuis komt met veel visitekaartjes, is het verstandig dat je hier iets mee gaat doen. Probeer je contacten warm te houden. Je kunt mensen bellen voor het maken van een persoonlijke afspraak. Ook kun je mensen op LinkedIn opzoeken en uitnodigen om een connectie te maken (tip: zorg dan wel voor een persoonlijke uitnodigingstekst). Wie weet sleep jij dan wel die mooie opdracht binnen!

Dit is een bericht van Acconline.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht