Vervaardiging of aanpassing van producten – let op het btw-tarief

btw-tarief

Welk btw-tarief hanteert u bij verkoop van goederen of diensten? In principe zijn leveringen van goederen en verrichtingen van diensten belast met 21% btw. Voor bepaalde leveringen van goederen en diensten heeft de wetgever een uitzondering gemaakt en is het verlaagde tarief van 6% btw verschuldigd. Hierdoor kan onder omstandigheden de levering van een bepaald goed onder het verlaagde tarief van 6% btw vallen, terwijl bewerkingen aan goed als dienst belast zijn met 21% btw. Dat zullen we uitleggen aan de hand van een uitspraak van de Hoge Raad rondom het vervaardigen van orthopedisch aangepaste schoenen.

Uitspraak Hoge Raad

In september 2016 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat voor de vraag wanneer nieuwe roerende zaken ontstaan dezelfde regels gelden als voor de bepaling wanneer bij onroerende zaken een vervaardigd goed ontstaat.

De zaak die voor de Hoge Raad kwam betrof het aanpassen van confectieschoenen. De ondernemer bracht aanpassingen aan op de confectieschoenen welke bestonden uit de volgende handelingen: de binnenzool en buitenzool worden verwijderd en aan de binnenzijde wordt orthopedisch materiaal aangebracht en de bedding van de schoen wordt aangepast. Door deze bewerkingen veranderde de schoen erg van uiterlijk en konden personen met gezonde voeten de schoenen niet meer gebruiken. Omdat er in deze zaak in wezen nieuwe schoenen werden gemaakt, ontstaat er een nieuw goed volgens de Hoge Raad. Er was daardoor sprake van een levering van een confectieschoen. Deze is belast met 6% btw, in plaats van dat sprake was van een onderhoudsdienst die belast is met 21% btw.

Maakt u een nieuw goed?

Zoals uit voorgaande blijkt kan het voor de heffing van btw een groot verschil maken of er sprake is van een dienst (in dit geval het repareren van schoenen) of dat een nieuw goed in ontstaan (de orthopedisch aangepaste schoen). Ga daarvoor na of het product dusdanig is gewijzigd dat het niet goed herkenbaar is als het oorspronkelijk product van voor de bewerkingen. Daarbij geldt dat het product niet meer te gebruiken moet zijn zoals dat voorheen mogelijk was.

Conclusie en gevolgen voor btw-tarief

Voor ondernemers die een goed / product bewerken is het aan te bevelen na te gaan of er door bewerkingen een nieuw goed ontstaat. Als dat zo is kan dit de ondernemer voordeel opleveren als een levering van het betreffende goed belast is met 6%.

Neem voor vragen over het ontstaan van een nieuw goed in een specifieke situatie contact op met de btw-specialisten van acconavm. Wij kunnen u adviseren en behulpzaam zijn bij de afstemming met de Belastingdienst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht