Vermogensplanning voor de stoppende retailer

stoppende retailer

U bent retailer en u overweegt om te stoppen met uw werkzaamheden. Waar moet u zoal aan denken voordat u het besluit tot stoppen of verkoop van uw onderneming neemt? En, waar moet u aan denken wanneer u inmiddels het besluit tot stoppen genomen heeft? Een aantal aandachtspunten rondom vermogensplanning en belasting zetten we graag voor u op een rij.

Wanneer stoppen?

Voor mensen in loondienst is het stoppen met werken in principe door de werkgever bepaald en wel wanneer zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Als ondernemer bent u natuurlijk vrij om het moment van stoppen zelf te bepalen. Belangrijke vragen daarbij zijn: Wanneer wilt u het liefst stoppen en is dat financieel haalbaar? Heeft u inmiddels voldoende middelen gespaard om van te leven en/of heeft u voldoende (pensioen)inkomen opgebouwd om te stoppen? Ontvangt u in de toekomst voldoende uitkeringen om van rond te komen? Of gaat u het over een andere boeg gooien? acconavm adviseert u graag omtrent uw financiële mogelijkheden met betrekking tot het tijdstip van stoppen van uw onderneming.

Winst bij verkoop

U heeft winst gemaakt met de verkoop van uw onderneming. Heel prettig, maar wat zijn de mogelijkheden met deze winst? Wanneer u uw onderneming in een eenmanszaak, vof of maatschap drijft en u winst maakt met de verkoop van uw onderneming of bijvoorbeeld geld ontvangt in verband met de verkoop van uw bedrijfspand, heeft u eenmalig een hoog inkomen. Daarover moet u dan veel belasting betalen.

Wellicht wil de overnemende partij afspraken maken om de overname van de onderneming gespreid plaats te laten vinden. De kopende partij hoeft dan niet meteen de gehele koopprijs aan u te betalen en voor u zorgt dit ervoor dat u gespreid inkomen verkrijgt. Waar u wel rekening mee moet houden is dat u wel nog steeds  direct belasting verschuldigd bent over de verkoopwinst.

Er is een mogelijkheid om de verkoopwinst binnen een half jaar na afloop van het kalenderjaar te storten in een lijfrentekapitaal. De lijfrentestorting kan aftrekbaar zijn en zorgt ervoor dat u niet direct belasting hoeft te betalen over de verkoopwinst. De lijfrente kan op elk gewenst moment ingaan, maar uiterlijk vijf jaar nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Over de voorwaarden van de lijfrentestorting en de mogelijkheden van de lijfrente-uitkering adviseren wij u graag.

Een flink privévermogen?

Door de verkoop beschikt u ineens over een hoog vermogen. Wat kunt u hiermee doen? Indien de verkoopwinst tot uw privévermogen is gaan behoren, verhoogt dit uw vermogen waarover u wellicht Box 3 belasting moet gaan betalen. Krijgt u zorg, thuis of in een zorginstelling? De hoogte van uw vermogen in Box 3 is ook van invloed op uw eigen bijdrage aan het CAK.

Door het storten van uw lijfrente in een lijfrentekapitaal (zoals hiervoor beschreven) nog in het jaar van stoppen zorgt u ervoor dat uw Box 3-vermogen direct weer verlaagd wordt. Heeft u een eigenwoningschuld? Wellicht is het aflossen van (een deel) van uw hypotheek zinvol. U kunt ook denken aan vermogensoverheveling aan uw kinderen door middel van (papieren)schenkingen. Heeft u een bv, dan zijn daar wellicht nog mogelijkheden om met vermogen te schuiven.

Overige zaken

Wat zijn verder nog zaken waaraan u kan denken? Wellicht bent u speciaal voor uw onderneming huwelijkse voorwaarden aangegaan. Zijn de huwelijkse voorwaarden nog wenselijk en up-to-date? Hoe staat het met uw testament nu uw onderneming al overgedragen is?

Bent u toch al aan het kijken naar uw huwelijkse voorwaarden en uw testament, denk dan ook eens aan een levenstestament. In het levenstestament legt u belangrijke zaken vast, voor het geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer zelf kunt handelen (wilsonbekwaamheid). Bijvoorbeeld na een ongeval of bij dementie.

Ook kunt u in het levenstestament uw medische wensen opnemen, over bepaalde behandelingen en euthanasie. Dit heet de medische wilsverklaring. Zorg ervoor dat u uw wensen duidelijk vastlegt en deze ook regelmatig actualiseert. Dit kan ervoor zorgen dat uw wensen ook daadwerkelijk worden gehoord. Hierbij kan acconavm u natuurlijk helpen.

Meer tips of advies?

acconavm adviseert u graag bij uw financiële mogelijkheden van stoppen met uw onderneming, het profiteren van vermogenskansen en het verlagen van belastingen. Neem gerust contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten vermogens- en inkomensplanning via vip@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Daarnaast is niet voor iedereen een verkoop of beëindiging van de onderneming ingegeven door een rooskleurig toekomstbeeld, ook als u de winkel om wat voor reden dan ook wilt stoppen, kunnen de adviseurs van acconavm u van dienst zijn.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht