Verlengde en verruimde coronasteun tot en met maart 2022 – een overzicht

coronasteun

De coronamaatregelen in het eerste kwartaal kunnen u belemmeren in ondernemen. Daarom zijn de steunpakketten verlengd tot en met maart 2022. Ik vertel u graag om welke steunmaatregelen het gaat en wat deze voor u betekenen.

[Bijgewerkt op 1 maart 2022]

NOW 8

Voor het eerste kwartaal van 2022 kunt u een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Het steunpakket is uitgebreid. NOW 8 geldt voor de maanden januari, februari en maart. U komt in aanmerking voor de tegemoetkoming in de loonkosten als u aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn nagenoeg gelijk aan die van NOW 7. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd tussen 14 februari en 13 april 2022.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor de TVL geldt dat u hier in het eerste kwartaal van 2022 weer een beroep op kunt doen. Hebt u minstens 30 procent omzetverlies ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020? Dan kunt u TVL Q1-2022 aanvragen. Sinds het vierde kwartaal 2021 is het subsidiepercentage verhoogd van 85 naar 100 procent.

De TVL is afhankelijk van het omzetverlies en het percentage aan vaste lasten van uw sector. Verder heeft het kabinet de maximaal te verkrijgen subsidies in het kader van de TVL verhoogd naar 550.000 euro voor mkb-ondernemingen en 600.000 euro voor niet-mkb-ondernemingen. TVL staat ook open voor Agro-ondernemingen. Ontdek de voorwaarden voor TVL Q1 2022.

Uitstel terugbetaling Tozo-leningen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verruimd. De start van de verplichte aflossing is een half jaar vooruit geschoven en deze staat nu gepland op 1 juli 2022. Over deze extra periode betaalt u geen rente. Daarnaast wordt de looptijd met een jaar verlengd, van vijf naar zes jaar. Dit alles geldt voor elke Tozo-lening, ongeacht het moment van verstrekking.

Uitstel van betaling belastingschulden

Het belastinguitstel voor ondernemers is opnieuw verlengd, tot 1 april 2022. Alle belastingen met een uiterste betaaldatum vóór 1 april 2022 hoeven dus nog niet betaald te worden.

Ook als u nooit eerder om uitstel hebt gevraagd of alle schulden al hebt afgelost, kunt u alsnog uitstel van belastingbetaling aanvragen. Daarnaast wordt het lage percentage invorderingsrente van 0,01 procent gehandhaafd tot 1 juli 2022. Vanaf 1 juli 2022 gaat het naar 1 procent, waarna het percentage in etappes wordt verhoogd naar 4 procent vanaf 1 januari 2024.

Extra coronasteun voor sport en cultuur

De sport- en cultuursector kan rekenen op extra steun in het eerste kwartaal van 2022. Deze steun komt boven op de al aangekondigde subsidies.

Deadlines op een rij

  • Uitstel van belastingbetaling: bestaande uitstelregelingen worden automatisch verlengd tot en met maart 2022.
  • Indienen vaststelling TVL Q2-2021 bij RVO: uiterlijk 8 maart 2022.
  • Aanvragen vaststelling NOW 2 bij UWV: uiterlijk 31 maart 2022.
  • Aanvragen TVL Q1-2022 van 28 februari tot en met 31 maart 2022.
  • NOW 8 kunt u aanvragen van 14 februari tot en met 13 april 2022.

Wij staan u bij

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een of meer coronasteunmaatregelen? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. We kijken samen met u naar de mogelijkheden en onderzoeken of een aanvraag gunstig voor u is. Natuurlijk helpen wij u graag bij het indienen van uw aanvraag. Daarnaast houden we nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zo helpen wij u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.


<< terug naar overzicht