Verklaring nodig voor NOW-eindafrekening? Zo werkt het

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid NOW

Vraagt u als werkgever de NOW aan als tegemoetkoming in uw loonkosten vanwege de coronacrisis? Dan hebt u voor de eindafrekening in sommige gevallen een verklaring in de vorm van een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig. Een NOW-specialist van acconavm zal u daarbij helpen. We vertellen u graag hoe dat in zijn werk gaat.

U krijgt waar u recht op hebt

De NOW is in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen die geraakt zijn door de coronacrisis. De overheid wil dat dit eerlijk gebeurt. Vandaar dat er bij bepaalde subsidiebedragen extra controle voorgeschreven is. Die controle leidt tot een accountantsverklaring of derdenverklaring.

De NOW-specialisten van acconavm verrichten deze controlewerkzaamheden voor u. Hierbij volgen zij de protocollen van de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants), waarbij ze handelen vanuit het maatschappelijk belang. Dat wil zeggen: zij nemen de verantwoordelijkheid dat u het bedrag krijgt waar u recht op hebt.

Is uw omzetdaling minder dan verwacht? Dan kan het zijn dat u de NOW-subsidie (gedeeltelijk) moet terugbetalen. Dit blijkt dan uit de controlewerkzaamheden.

Wat betekent dit voor u?

Hebt u voor de eindafrekening een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig? Dan zorgt uw accountmanager bij acconavm ervoor dat dit wordt opgepakt. Hiervoor schakelt hij een NOW-specialist in, een collega die bevoegd is om controlewerkzaamheden te verrichten. Deze specialist zit in een team dat is opgeleid op het gebied van de NOW.

Objectieve bril

De NOW-specialist kijkt met een andere bril naar uw onderneming dan uw accountmanager. Waar uw accountmanager u ondersteunt, heeft de NOW-specialist een controlerende functie. Dat is voor u misschien even wennen, want de NOW-specialist gaat u ‘het hemd van het lijf’ vragen.

Hij heeft allerlei gegevens van u nodig, om de verklaring zo objectief mogelijk af te geven. Daarvoor volgt de specialist het voorgeschreven protocol. Om inzicht te krijgen in uw cijfers vragen we u om enkele vragen te beantwoorden. Daarnaast onderzoekt deze persoon uw administratieve organisatie. Op basis daarvan stelt de specialist een verklaring op. U begrijpt: het kost tijd om tot een verantwoorde verklaring te komen. Die verantwoorde verklaring is wat het maatschappelijk verkeer van ons verwacht. Toch is het voor u óók van belang dat dit volgens de protocollen gebeurt. Zodat u de NOW-subsidie krijgt waar u recht op hebt, zonder verrassingen achteraf.

Hebt u nu ook al regelmatig met onze controlepraktijk te maken? Dan herkent u zeker aspecten in dit proces met andere controles die onze accountants uitvoeren.

Weet waar u aan toe bent

Des te eerder uw accountantsverklaring of derdenverklaring gereed is, des te eerder u weet waar u aan toe bent. Blijkt dat u inderdaad recht hebt op het volledige NOW-bedrag? Dan ontvangt u na de eindafrekening ook het laatste deel van het subsidiebedrag. Als blijkt dat u recht hebt op een aanvullend bedrag of (een deel) moet terugbetalen, dan is het ook prettig om dat zo snel mogelijk te weten.

Neem contact op

Uw aanvraag is in goede handen bij ons. Een acconavm adviseur kan u vertellen wat u nodig hebt. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw adviseur of vul onderstaand formulier in.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht