http://coronadossier

Vergroot de liquiditeit met een salarisverlaging voor de dga

dga salarisverlaging

Pleiten voor een salarisverlaging maakt niemand populair. Maar als een lagere omzet en gelijkblijvende kosten leiden tot liquiditeitskrapte binnen de bv, kan het een goede keuze zijn om het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (dga) te verlagen.

Gebruikelijk loon

Een salarisverlaging voor de dga is niet vanzelfsprekend. Wettelijk is bepaald dat elke dga een ‘gebruikelijk loon’ moet verdienen. Kort gezegd: voor het vaststellen van het dga-salaris moet worden gekeken naar de beloning in vergelijkbare functies, met een minimum van € 46.000 per jaar. Alleen mét toestemming van de Belastingdienst mag het salaris van een dga lager zijn.

Verlaging gebruikelijk loon zonder toestemming

Vanwege de coronacrisis staat het kabinet nu toe dat een lager salaris dan het gebruikelijk loon aan de dga wordt betaald zonder dat de Belastingdienst daarvoor toestemming hoeft te geven.

Voorwaarden

 De omzetdaling moet het gevolg zijn van de coronacrisis en er gelden drie (aanvullende) voorwaarden:

  1. De verlaging van het gebruikelijk loon is gelijk aan de daling van de omzet.
    Concreet: heeft de onderneming in 2020 een omzetdaling van bijvoorbeeld 30% in de periode januari – april 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019, dan kan het gebruikelijk loon 30% lager worden gesteld.
  2. De rekeningcourantschuld of het dividend mag niet toenemen als gevolg van het lagere gebruikelijk loon. Concreet: u mag het lagere salaris niet aanvullen met andere opnamen uit de bv.
  3. Eerder ontvangen salaris kan niet worden verlaagd. Dat betekent dat de eerste maand waarover de bv een lager salaris kan uitkeren, de maand juni 2020 is.

Salarisverlaging vastleggen in notulen aandeelhoudersvergadering

Een wijziging van de arbeidsvoorwaarden van de dga is een besluit van de aandeelhouder(s). De aanpassing van het loon dient u dus vast te leggen in de notulen van een aandeelhoudersvergadering. Wij adviseren in de notulen (of een bijlage) de achtergrond van de verlaging én de berekening van het verlaagde salaris op te nemen. Dit voorkomt achteraf discussie met de Belastingdienst.

Is het niet genoeg?

Wanneer de verlaging van het gebruikelijk loon op grond van bovenstaande goedkeuring onvoldoende is, is het altijd mogelijk een verdere salarisverlaging aan te vragen. Voor deze extra verlaging is wel toestemming van de Belastingdienst nodig.

Uiteraard zijn wij u graag van dienst bij het bepalen van de mogelijkheden en de noodzakelijke acties. Neemt u daarvoor contact op met uw relatiebeheerder. Hij of zij staat u graag terzijde!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht