Verbeter uw liquiditeitspositie

Verbeter uw liquiditeitspositie

liquiditeitspositie

Uw liquiditeitspositie schommelt gedurende een jaar. Ervaart u wel eens echt krapte in de liquiditeiten binnen uw onderneming? Hebt u voldoende grip op deze situatie? Wij zien juist ook dat florerende, (te) snel groeiende bedrijven tegen liquiditeitsproblemen aan kunnen lopen.

Een goede liquiditeitsplanning en een duidelijk beleid rond werkkapitaalbeheer zijn essentieel voor het verbeteren van uw liquiditeitspositie.

Liquiditeitsplanning

Een goede liquiditeitsplanning zorgt voor grip op de situatie. Met een liquiditeitsplanning signaleert u tijdig liquiditeitsdips. U kunt dus ook in een vroeg stadium met uw financiers in overleg. Een goede betrouwbaarheid van de liquiditeitsplanning is van belang. Hier volgen enkele tips.

1. Seizoenspatroon
Binnen veel ondernemingen zijn inkomsten en uitgaven niet gelijkmatig over de maanden verdeeld. Er zal dan een liquiditeitsdip in één van de maanden ontstaan, die overigens volkomen reëel is, als we kijken naar het seizoenspatroon van deze onderneming. Een goede analyse van het seizoenspatroon in voorgaande jaren kan een mooie basis vormen. Daarnaast zijn uw verwachtingen voor het komende jaar van belang. Hoe schat u de markt in? Hoe kunt u hier op inspelen?

2. Rolling forecast
Gedurende het jaar kunnen nieuwe inzichten ontstaan die uw liquiditeitspositie kunnen beïnvloeden. Een planning van de liquiditeiten over twee maanden is veelal betrouwbaarder te maken dan een planning over een jaar. Door de liquiditeitsplanning periodiek gedurende het jaar aan te passen aan deze nieuwe inzichten ontstaat een betrouwbare liquiditeitsplanning. Tegelijkertijd kunnen resultaten van de voorbije periodes verwerkt worden. Dit wordt ook wel rolling forecast genoemd.

3. Ruimte om te investeren?
Hebt u investeringsplannen? En hoe gaat u deze financieren? Kan dit deels uit eigen middelen? We zien dat veel ondernemers het gedeelte overschatten dat zij uit eigen middelen kunnen investeren. Op een later moment kan dit dan tot een (te) diepe liquiditeitsdip leiden. Investeringen die leiden tot een omzetgroei gaan vaak gepaard met een investering in werkkapitaal. Regelmatig vergeten ondernemers dit onderdeel. In een liquiditeitsplanning komt dit duidelijk naar voren.

4. Automatiseringsoplossingen
Een liquiditeitsplanning kan in Excel worden gemaakt. Er zijn ook enkele automatiseringsmogelijkheden die u kunnen helpen bij de liquiditeitsplanning. Deze automatiseringsoplossingen helpen uw onder andere bij de analyse van het seizoenspatroon, de juiste toepassing van btw-afdrachten, het eenvoudig toevoegen van de gerealiseerde perioden en de efficiënte verwerking van de rolling forecast. Vaak werkt dit efficiënter dan Excel.

Whitepaper Top Drie Tips om uw werkkapitaal te beheren

Werkkapitaal is vaak lastig te financieren bij een bank. De bank vindt gewoon dat u uw zaakjes op orde moet hebben. Met een goed beheer van uw werkkapitaal, kunt u alvast de benodigde investering in werkkapitaal verkleinen. In een whitepaper geven we u de Top Drie Tips voor een goed beheer van uw werkkapitaal.

U vraagt de whitepaper kosteloos aan via onderstaande button en ontvangt deze per omgaande in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Top drie tips om uw werkkapitaal te beheren whitepaper - maart 2017.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht