Vanaf 1 juli nieuwe btw-regels voor webshops in de EU

webshop en btw

Verkoopt u online producten of diensten aan consumenten in andere EU-landen? Dan is de kans groot dat u per 1 juli te maken krijgt met de nieuwe btw-regels. Ontdek welke wijzigingen er zijn en download de whitepaper voor meer gedetailleerde informatie.

Ingrijpende wijzigingen

Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe EU-richtlijn voor btw en e-commerce in. Hiermee wil de Europese Commissie o.a. de btw-heffing vereenvoudigen en btw-fraude (bij kleine pakketten) tegengaan. Deze nieuwe richtlijn heeft ingrijpende gevolgen voor de bedrijfsvoering van uw onderneming.

Nieuwe omzetdrempel en éénloketsysteem

Vanaf 1 juli vervallen de lokale drempels voor afstandsverkopen. Dit houdt in dat u in de basis btw bent verschuldigd in het EU-land waar uw klant woont.

Per 1 juli komt er één drempelbedrag van 10.000 euro. Als u in een jaar boven de10.000 euro via e-commerce uitlevert, moet u btw afdragen in het EU-land waar uw klant woont. Blijft uw omzet onder de 10.000 euro, dan blijft u Nederlandse btw in rekening brengen.

Verder komt er een éénloketsysteem ofwel one-stop-shopsysteem (OSS), waarvoor u zich als ondernemer kunt registeren. Zodat u via één elektronische btw-aangifte de btw kunt afdragen in het betreffende EU-land. Registratie voor I-OSS kan al in april.

Btw-vrijstelling tot 22 euro vervalt

Voor invoer van goederen in de EU geldt nu een btw-vrijstelling voor pakketten tot en met 22 euro. Deze vrijstelling vervalt. Ongeacht de waarde van de verzending bent u in beginsel per 1 juli invoer-btw verschuldigd.

Importeert u goederen uit niet-EU-landen met een waarde tot en met 150 euro? Dan geldt mogelijk de invoervrijstelling. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het I-OSS importsysteem.

Platformfictie voor marktplaatsen

Ook komen er nieuwe regels voor platforms – zoals bol.com, Amazon, AliExpress – die verkopen van goederen aan consumenten faciliteren.

Download de whitepaper

Raken deze nieuwe regels uw onderneming, en wilt u zich daarop goed voorbereiden? Download onderstaand onze whitepaper voor meer informatie.

Laat u adviseren

Wilt u persoonlijk advies van een acconavm adviseur? Neem contact op met ons via btwadvies@acconavm.nl. Of bel direct met mij, via 088 – 446 740 1. Onze specialisten zijn thuis in uw branche. Samen brengen wij u én uw onderneming verder, zodat u na 1 juli niet voor verrassingen komt te staan.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Whitepaper btw en e-commerce - zo bent u voorbereid Maart 2021.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht