Familiebedrijf Schutrups in Exloo

Van klompenmakerij tot unieke belevenis

Schturups Exloo

Vanuit het hele land komen klanten naar Schutrups in het Drentse Exloo voor de unieke winkelbeleving, gespecialiseerde voetzorg en uitstekende service. Ondanks de coronacrisis heeft eigenaar Jan Schutrups zich er goed doorheen geslagen. “Ik kijk vol trots en vertrouwen naar 2023. Dan bestaat ons familiebedrijf 100 jaar! Samen met adviseur Stephan Hulst zorgen we ervoor dat Schutrups klaar is voor de toekomst.”

Als enige in Nederland combineert Schutrups een schoenenwinkel met gespecialiseerde voetzorg én een voetzorgacademie. In 1897 is Schutrups gestart als klompenmakerij, opgericht door grootvader Willem Schutrups. Inmiddels staat de vierde generatie klaar, met een team van 60 medewerkers.

Een heuse belevenis

Bezoekers van de winkel krijgen een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege uitgebreide faciliteiten om diverse soorten schoenen te passen en proberen. Ook is er een café en restaurant en iedere zondag live muziek. “We maken er graag iets speciaals van. Sommige klanten komen hier alleen om een kopje koffie te drinken”, vertelt Jan.

Aanpassingsvermogen

Zoals voor iedere retailer was corona ook voor Schutrups geen pretje. En toen midden in de crisis de boekhouder vertrok, ontstond er wat onrust. Stephan: “Ik heb toen een collega gevraagd om als financieel manager op te treden. Dat gaat supergoed. De administratie is gedigitaliseerd. Met de rapportagetool kan Jan in één oogopslag zien hoe het bedrijf ervoor staat. Én kan hij proactief bijsturen. Daarbij worden alle processen meegenomen, van inkoop tot personeelsplanning. Jan en zijn partner hebben weer meer rust.” Jan voegt daaraan toe: “En we hebben ook wat moois overgehouden aan die coronatijd: winkelen op afspraak. Zo creëren we nóg meer aandacht voor de klant. Een soort personal shopping!”

Schutrups Original

Jan gaat verder: “Natuurlijk merken ook wij dat de prijzen van grondstoffen stijgen. Sommige schoenen zijn niet meer leverbaar. Mede daarom zijn wij van start gegaan met ons eigen schoenenmerk, Schutrups Original. Een heerlijke schoen, waarin we onze kennis van voetzorg en de wensen van de klant combineren. Mijn dochters Roos en Lisa ontwerpen de schoenen, samen met een Italiaans designbureau. De schoenen zijn inmiddels ook bij meerdere winkels te koop en worden gedragen door voetballers van diverse profclubs.”

Jan Schutrups: ‘Adviseur Stephan Hulst kent mijn bedrijf en heeft enorm veel kennis. De herstructurering was het beste advies dat hij me had kunnen geven.’

Herstructurering

Starten met Schutrups Original was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Stephan. Hij vertelt: “In 2019 kwam ik in contact met Jan. Schutrups was de laatste jaren enorm gegroeid en had de ambitie om nog groter te worden. Ook is er het plan dat Jans dochters de zaak later overnemen. Daarom was het tijd om de onderneming te herstructureren. Ik heb de bv opgeknipt in vieren: Schutrups Schoenen, Voetzorg, Original en Works. Verder probeer ik alle panden onder één naam te krijgen. Jans broer was een tijd terug al uitgekocht, maar bezit nog wel een aantal panden. We kijken nu wat de kredietbehoefte hier is en hoe we de overdracht fiscaal zo vriendelijk mogelijk kunnen realiseren.”

Btw-teruggave

Stephan gaat verder: “Ik ben graag betrokken bij dit bedrijf. Mijn doel is om Jan en zijn partner die rust en vertrouwen te geven, zodat zij meer ruimte krijgen voor ondernemen. Zo helpen we door de teveel betaalde btw over de voetzorg terug te halen. Vijf jaar lang is daar 21 procent over betaald, in plaats van 9.” Jan is dankbaar voor deze actie: “Dit voelt als een enorme kers op de taart na zo’n coronaperiode.”

Elkaar scherp houden

Hoe Jan de relatie met Stephan vindt? “Super! Hij kent het bedrijf en heeft enorm veel kennis. De herstructurering was het beste advies dat hij me had kunnen geven. De korte lijntjes vind ik ook fijn. Als ik ergens mee zit, kan ik hem ook buiten kantoortijden bereiken. Dat én zijn humor maakt Stephan echt uniek.”

De toekomst

Jan: “Volgend jaar bestaan we 100 jaar. Dat gaan we groots vieren! Ik ben trots dat Schutrups nog steeds een familiebedrijf is. En dat al ons personeel zich met zoveel passie inzet. In de komende jaren hoop ik Schutrups Works verder uit te breiden: meer B2B-zaken doen. Met innovatieve producten willen we bedrijven ontzorgen en de vitaliteit van medewerkers verhogen en zo het ziekteverzuim verminderen. Met Stephan als sparringpartner weet ik zeker dat dat gaat lukken. Op naar de volgende 100 jaar!”

Jan Schutrups: ‘Volgend jaar bestaan we 100 jaar. Dat gaan we groots vieren! Ik ben heel trots dat Schutrups nog steeds een familiebedrijf is. En dat al ons personeel zich met zoveel passie inzet.’

Contact

Wilt u als ondernemer ook zo’n fijne sparringpartner als Stephan? Een adviseur die uw bedrijf door en door kent en waarmee u samen naar de lange termijn kijkt en een actieplan maakt? Neem dan contact met ons op en kijk hier voor een kantoor bij u in de regio. Of benader Stephan Hulst rechtstreeks.

Foto: links Adviseur Stephan Hulst, rechts ondernemer Jan Schutrups
Fotografie: Jacques Kok

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stephan Hulst Directeur Accountancy
Stephan Hulst RA (Directeur Accountancy)
‘Enthousiaste medewerkers brengen enthousiaste klanten’, is het motto van Stephan Hulst. Als directeur is hij een inspiratiebron voor onze collega-adviseurs en -accountants. Daarnaast ondersteunt hij ondernemers met (complexe) vraagstukken: van de jaarrekening tot due diligence en belastingzaken. Kenmerkend aan Stephan is zijn drive om maatschappelijke impact te maken: zowel in zijn werk als privé, via allerlei mooie initiatieven.      


<< terug naar overzicht