Van banner tot etui: Atelier Meer recyclet op een sociale manier

Atelier Meer

Oud materiaal een tweede leven geven. Voor veel mensen een ideaalbeeld. Voor de medewerkers van Atelier Meer2 een dagelijkse realiteit. In deze sociale onderneming krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte om zich op een prettige werkplek te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Bedrijven uit het hele land brengen hier hun oude banners, vlaggen en andere materialen. Zo ook acconavm. Wij mochten langskomen om te zien welke nieuwe producten ze maken van onze oude merkmaterialen.

Talentontwikkeling

Atelier Meer2 bevindt zich in De Lindenberg in Nijmegen. Hier hebben ze verschillende atelierruimten én een winkel. De medewerkers kunnen hier in alle rust werken. Het is een fijne, gezellige en creatieve werkplek waar ze goede begeleiding krijgen. Mireille Ligterink is samen met Saskia van Leendert de eigenaar van het atelier. Samen met een teamvan professionele beroepskrachten helpen zij medewerkers hun talenten te ontwikkelen. “ We geloven in de kracht van de mens en gaan samen op zoek naar ieders unieke kwaliteiten”, vertelt Mireille.

Nieuwe producten

Aan een van de muren hangt een planbord. Mireille legt uit: “Hierop schrijven we de huidige opdrachten. Medewerkers kunnen zo zelf kiezen waar ze mee aan de slag willen gaan. De tweede helft van hun werkdag kunnen ze als ze willen aan hun eigen projecten werken. Ik vind het leuk om te zien wat ze dan maken. Vaak ontstaan er hele creatieve nieuwe producten. Hier hechten we veel waarde aan de eigen inbreng van onze medewerkers.”

Een persoonlijke noot

Ieder product van Atelier Meer2 wordt met liefde en aandacht handgemaakt. Het is een uniek product. Geen één is hetzelfde. Maar dat is niet het enige wat deze producten zo bijzonder maakt. “Aan ieder product hangen we een productkaartje. Hierop kun je lezen waar het materiaal vandaan komt, wie het heeft geknipt en wie het heeft genaaid, met een leuke boodschap erbij. Een klein, persoonlijke extraatje dat we toevoegen!”, vertelt Mireille.

Het ontstaan van Atelier Meer

Het idee voor het atelier is iets wat bij Mireille langzaam is ontstaan. “Ik werkte eerst lang als kunstenaar. Ik deed veel voor wijk- en schoolprojecten. Helaas werd de subsidie steeds minder en moest ik er andere baantjes naast doen. Ik heb toen een tijdje in een horecazaak gewerkt waar ik mensen begeleidde die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Dat vond ik heel leuk en wilde ik graag voortzetten, maar dan in een creatieve omgeving. Ik begon met het vernaaien van oude spijkerbroeken tot lapjes, etc. En dat ging best prima, totdat een vriendin aankwam met een boel oude banners waar ze graag tassen van wilde maken. Vanaf dat moment zijn we op zoek gegaan naar meer banners om mee te werken en is Atelier Meer2 uitgegroeid tot het bedrijf zoals het nu is.”

Een tweede leven

Waar het voor het atelier in de beginjaren sprokkelen was om materialen, liggen er nu grote voorraden te wachten op een tweede leven. “Steeds meer mensen weten ons atelier te vinden”, vertelt Mireille. “En daar ben ik heel blij mee. Het is zo zonde dat materiaal maar één keer gebruikt wordt en dan wordt weggegooid. Het is toch plastic. Laten we daar op z’n minst een tweede leven aan geven. En wie weet wel meer!”

Enorme groei

Doordat er nu zoveel materialen beschikbaar zijn, kunnen er ook meer medewerkers terecht in het atelier. Mireille: “Voor de coronacrisis hadden we hier zeven mensen die dagbesteding hadden. Nu zijn dat er twintig. Ik had van tevoren nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Toch heb ik niet de ambitie om het nog veel groter te laten worden. Ik houd van snel schakelen en beslissingen nemen. Met deze grootte kan dat nog. Daarbij is het ook voor de medewerkers fijner dat het een kleinschalig project blijft.”

Een geluksmomentje

Mireille sluit af: “Het fijnste van ons atelier vind ik om te zien dat onze medewerkers heel blij worden van en trots zijn op wat ze hebben gemaakt. En dat die producten dan ook nog verkocht worden… dat maakt het écht mooi. Dat maakt mij gelukkig.”

Vouwtasjes en etuis

Bij Atelier Meer2 maken ze leuke producten zoals shoppers, etuis en vouwtasjes van oud banner-materiaal. Je kunt ze kopen in de winkel in De Lindenberg of in de webshop. Bestellingen worden vervoerd via Fietskoerier, of via een elektrische vervoerder bij verdere afstanden. Ook zijn er diverse winkels in Nijmegen die de producten van Atelier Meer2 verkopen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht