Van uitstel komt niet altijd afstel

Van uitstel komt niet altijd afstel

Pensioen

Het is niet de eerste keer dat we de afschaffing van het pensioen in eigen beheer onder de aandacht brengen. Door een misvatting in politieke sferen, werd de wetswijziging uitgesteld. Op 1 april 2017 is de wet alsnog in werking getreden.

“Vanaf deze datum kunnen directeurgrootaandeelhouders (dga) niet langer pensioen opbouwen in een eigen bv,” legt Senior Specialist Belastingadvies Jaap van der Meulen uit. “Zij moeten dit vóór 1 juli 2017 aanstaande schriftelijk vastleggen. Daarnaast moet voor het einde van het jaar een keuze gemaakt worden wat er met de opgebouwde pensioenafspraken moet gebeuren. In het kort kan de dga kiezen uit drie opties: het ongewijzigd doorzetten van de bestaande pensioenafspraken, omzetting in een oudedagsvoorziening of afkopen met korting. Bij de laatste optie geldt een gedeeltelijke vrijstelling van de afkoopsom.”

“De beste keuze is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Een extra lastigheid in deze kwestie is dat eventuele ex-partners ook moeten meewerken. Situaties waarbij een deel van het pensioen in eigen beheer is opgebouwd én een deel extern, kunnen nog complexer zijn. Dat geldt helemaal voor internationale situaties. Daar moet zelfs nog een uitspraak van de Hoge Raad voor afgewacht worden. Om alle klanten die met de afschaffing van pensioen in eigen beheer te maken hebben goed te adviseren, benaderen we hen actief. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten geweest, om uit te leggen wat er verandert en welke oplossingen mogelijk zijn.”

Vragen

Hebt u de bijeenkomst in uw regio gemist? Hebt u andere vragen over nieuwe pensioenbrieven of wenst u advies bij uw keuzes? Vraag uw accountmanager ernaar, hij of zij adviseert u graag. Of mail naar pensioen@acconavm.nl, dan nemen onze pensioenspecialisten contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht