http://coronadossier

Uitstel belastingbetaling loopt af op 1 oktober 2021: wat kunt u doen?

uitstel belastingbetaling

Ondernemers met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen tot 1 oktober 2021 uitstel van belastingbetaling aanvragen. Hebt u al uitstel? Dan is het belangrijk om u voor te bereiden op de afwikkeling en terugbetaling. Wilt u nu nog uitstel aanvragen, wacht dan niet te lang. In dit artikel leg ik uit waar u op kunt letten.

update 16 juli 2021

Op 29 juni besloot het kabinet om wederom uitstel tot belastingbetaling te verlengen. Zou dit eerst tot 1 juli lopen, nu is er mogelijkheid om te verlengen tot 1 oktober.

Uw uitstel loopt af per 1 oktober 2021

Hebt u uitstel van belastingbetaling aangevraagd en loopt dit af op 1 oktober 2021? Dan krijgt u na 1 oktober 2021 een brief van de Belastingdienst over een betalingsregeling. De belastingschuld die u hebt opgebouwd tijdens het verleende uitstel, hoeft u niet in één keer terug te betalen. U krijgt hiervoor vijf jaar de tijd vanaf 1 oktober 2022. U betaalt dan zestig maanden lang een vast bedrag aan de Belastingdienst. Voor de betalingsregeling is het van belang dat u na 1 oktober 2021 tijdig aangifte doet en betaalt. Anders kan de Belastingdienst de betalingsregeling intrekken.

De invorderingsrente voor niet op tijd betaalde belastingaanslagen is normaal gesproken 4 procent, maar blijft tot het einde van 2021 staan op 0,01 procent. Op 1 januari 2022 gaat de rente naar 1 procent, waarna het stapsgewijs wordt verhoogd tot 4 procent op 1 januari 2024.

Uw uitstel loopt af vóór 1 oktober 2021

Hebt u uitstel van belastingbetaling aangevraagd, en loopt dit af vóór 1 oktober 2021? Dan ontstaan er vóór die datum nieuwe betalingsverplichtingen: u moet alle belastingen waarvoor u na die datum aangifte doet, ook weer tijdig betalen. Als u niet zeker weet of u daaraan kunt voldoen, kunt u uw bijzonder uitstel verlengen. Doe dit dan voor 1 oktober 2021.

Eventuele belastingschulden die voor 12 maart 2020 zijn opgelegd (precoronaschulden) worden meegenomen in de betalingsregeling van zestig maanden. Ook hier geldt dat u uiterlijk op 1 oktober 2022 moet beginnen met aflossen.

U wilt uitstel aanvragen

Hebt u nog geen uitstel, maar wilt u dit nog wel aanvragen? Dit kunt u doen tot en met 30 september 2021, via een online formulier of een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst. Krijgt u nieuwe betalingsverplichtingen na afloop van uw bijzonder uitstel tot betaling? Dan is er geen verder uitstel meer mogelijk.

Hebt u een derdenverklaring nodig?

Als uw opgebouwde schuld ten tijde van de eerste aanvraag hoger was dan 20.000 euro, hebt u bij het aanvragen van de verlenging een derdenverklaring nodig. Hiermee maakt u aannemelijk dat de financiële problemen zijn ontstaan vanwege de coronacrisis.

Een acconavm adviseur kan deze verklaring voor u in orde maken. Zonder derdenverklaring geeft de Belastingdienst geen akkoord voor het verlengde bijzonder uitstel en worden de aanslagen (die zijn opgelegd na afloop van het eerste uitstel) niet meegenomen in de aflossingstermijn van vijf jaar.

Langer dan drie maanden uitstel

Als u langer dan drie maanden belastinguitstel krijgt, dan moet u uw kaspositie verbeteren. Daarom stelt de Belastingdienst twee extra voorwaarden:

  • U mag geen bonussen of dividend uitkeren.
  • U mag geen eigen aandelen inkopen.

Laat u tijdig adviseren

Maakt u gebruik van uitstel van belastingbetaling, dan is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Uw acconavm adviseur kan u daarbij helpen. Hij/zij kijkt samen met u naar uw situatie, maakt een eventuele derdenverklaring in orde en kan uw liquiditeitssituatie in kaart brengen. Ook kijken we vooruit, naar het tijdperk ná corona: hoe zorgt u voor een financieel stabiele situatie? Neem voor meer informatie contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht