U hebt teveel box 3-belasting betaald volgens het Hof: maak tijdig bezwaar

teveel box 3-belasting

Heeft u privévermogen en betaalt u hierover vermogensrendementsheffing? Dan is de kans groot dat u succesvol bezwaar kunt maken tegen uw definitieve aanslag inkomstenbelasting 2017. Doe dit tijdig, zodat u uw individuele rechten rondom de procedure volledig behoudt. acconavm ondersteunt u graag met het opstellen en indienen van het bezwaarschrift.

Over uw privévermogen betaalt u 30% inkomstenbelasting. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een forfaitair (of fictief) rendement van 4%. Heeft u meer dan 100.000 euro aan vermogen? Dan loopt dit forfaitair rendement zelfs op tot 4,6%. Dit fictieve rendement is vaak veel hoger dan het daadwerkelijk rendement dat u ontvangt, waardoor de heffing veel te hoog is.

Dit jaar meer kans

acconavm maakt zich al jaren hard voor een eerlijker forfaitair rendement en ondersteunt hierbij met bezwaarschriften. Tot nu toe was dit helaas nog altijd zonder succes. Maar dankzij een uitspraak van het Hof Amsterdam in januari 2018 zijn de kansen op een succesvol bezwaar dit jaar een stuk groter.

In strijd met eigendomsrecht

Volgens het Hof is het forfaitaire rendement in strijd met het eigendomsrecht. De huidige grondslag leidt er namelijk toe dat u wellicht meer risico neemt om het noodzakelijke rendement alsnog te realiseren. Denk aan risicovolle beleggingen. Bovendien krijgt u te maken met ‘buitensporige last’, wat in strijd is met de ‘fair balance’.

Kamerbrieven en erkenning

Inmiddels erkent ook staatssecretaris Menno Snel van Financiën de bezwaren. Hij wijst de binnengekomen bezwaren aan als massaal bezwaar. Afgelopen zomer stuurde hij tevens twee duidelijke Kamerbrieven naar de Tweede Kamer.

Twee verschillende bezwaren

Dit alles vergroot de kansen op een succesvol bezwaar aanzienlijk. Dus: betaalt u vermogensrendementsheffing over uw privévermogen? Maak dan tijdig bezwaar tegen uw definitieve aanslag, samen met acconavm. We ondersteunen u graag met twee verschillende bezwaren, die wij combineren in één brief:

  1. Massaal bezwaar: vermogensrendementsheffing in strijd met eigendomsrecht
    De vele bezwaren zijn dit jaar aangewezen als ‘massaal bezwaar’. Dit betekent dat als u tijdig een bezwaar indient tegen de vermogensrendementsheffing, u niet zelf hoeft te procederen. Uw bezwaar gaat automatisch mee in de ‘massaalbezwaarprocedure’.
  2. Individueel bezwaar: buitensporige individuele last (schending ‘fair balance’)
    Naast massaal bezwaar, is het van belang dat u ook individueel bezwaar maakt. Dit vergroot de kans op erkenning. Dit bezwaar tegen schending van de fair balance gaat niet mee in het massaal bezwaar.

Wees er op tijd bij

Om uw individuele rechten te behouden, is het van belang dat u tijdig actie onderneemt. acconavm zorgt er graag voor dat het bezwaarschrift binnen de gestelde termijn – binnen 6 weken na dagtekening van de definitieve aanslag inkomstenbelasting – bij de Belastingdienst is ingediend. Want alleen als u de bezwaren tijdig indient, dingt u mee met het massaal bezwaar. En mag u later uw individuele bezwaar motiveren en onderbouwen. U kunt dan overigens ook de keuze maken om verder geen stappen meer te ondernemen.

Laat u adviseren

Wilt u ook bezwaar maken? acconavm ondersteunt u graag met een waterdicht en goed onderbouwd bezwaarschrift. Ook zorgen we voor een vlotte afhandeling. Neem contact met ons op via adviesservice@acconavm.nl of het contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht